Prenumerera

NV A. Viot & Fils Tradition

Av den 12 juli, 2017 i 0-250 kr, 77 p, Colombé-la-Fosse, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

A. Viot & Fils kan sannolikt leva på att bara exportera sin standardchampagne till de nordiska alkoholmonopolen.

Att ha ett detaljistmonopol som vi har i Sverige är mycket fördelaktigt för små producenter, vilket man inte minst märker på den enorma mängden (dålig) hantverksöl som säljs. I princip kan du starta upp ett bryggeri och så länge du håller Systembolagets låga kvalitetskrav så måste de sälja dina öl i butiker inom tio mil. Du behöver alltså inte göra reklam för att få ut dina produkter på hyllorna, vilket hade varit mycket svårare om vi haft fri försäljning. Med ett halvseriöst Instagramkonto och några hashtags kan du med lite ihärdighet fixa lokal efterfrågan av din dryck vilket gör att den kommer in i butikens sortiment. Om efterfrågan hänger i kan den till slut kvala in i standardsortimentet. Katching.

När det gäller champagneutbudet kan vi se liknande effekter där relativt små producenter som André Clouet säljer stora mängder champagne i just Sverige. Jag misstänker att importören bakom A. Viot vill lansera en ny André Clouet genom aggressiv prissättning för att bygga efterfrågan. Än så länge går det, får man förmoda, enligt plan då vinet numera inte bara finns i beställningssortimentet utan också i butiker. En snabb googling ger också en hel del träffar på bloggar som inte alls handlar om champagne. Men nog om det.

A. Viot grundades 1921 och drivs i femte generationen med Julien Viot som dagens vinmakare. Man äger åtta hektar runt Colombé-la-Fosse i södra champagne med fördelningen 34% chardonnay, 33% pinot noir och 33% pinot meunier.

Karta

Vinifiering

På pappret är detta en ambitiös standardchampagne som ligger fem år på jästfällningen. Druvblenden för denna flaska var 60% pinot noir, 30% chardonnay och 10% pinot meunier.

Dosage på fem gram per liter, okänt degorgeringsdatum.

Bedömning

Doften är fruktig med dominans av gula äpplen samt en del vanilj.

Smaken är något tillknäppt av sparris, gula äpplen och grapefrukt. Påtaglig syra. Lite kanel kan skönjas som för tankarna till äpplepaj.

En enkel, fruktig champagne med obalanserad hög syra. Mycket prisvärd då den endast kostar 185 kronor.

Karaktär

Betyg

77 (77) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (juli, 2017) finns den hos Systembolaget för 185 kronor.

 

Namn: NV A. Viot & Fils Tradition

Druvor: 60% pinot noir, 30% chardonnay, 10% pinot meunier.

Dosage: 5 g/l.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 77 (77)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *