Prenumerera

NV Clément Perseval Cuvée Extra brut

Av den 8 maj, 2017 i 250-350 kr, 83 p, Chamery, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Clément Persevals stilsäkra champagner kommer i framtiden att ha en trogen beundrarskara. Den unga producenten imponerar med löjligt låga priser för rena, eleganta champagner.

Clément Perseval är en i raden av unga lärljungar till Anselme Selosse som tar mycket seriöst på sitt vinmakande. Han äger 3,3 hektar i premier cru byn Chamery i Montagne de Reims och producerar 13 000 flaskor per år.

Släkten Perseval har producerat champagne i tio generationer och det finns ett flertal producenter med samma efternamn i Chamery. Clément grundade sin egen firma 2010.

Filosofin är att intervenera så lite som möjligt med druvorna. Ingen dosage, ingen filtrering, ingen klarning och malolaktisk jäsning kan förekomma om den sker naturligt. Viss vinifiering med ek.

Clément har tillgång till chardonnay, pinot noir och pinot meunier från Chamery och samtliga viner är mono-cru.

Karta

Vinifiering

Denna champagne görs på 46% chardonnay, 35% pinot noir och 19% pinot meunier från 35 år gamla stockar i Chamery. Terroiren är relativt sandrik.

Oklart om denna cuvée ligger på ekfat men det är troligt. Ingen dosage, på jästfällningen i 15-18 månader, malolaktisk jäsning, okänd basårgång.

2500 flaskor producerades av detta vin.

Bedömning

Initialt stickig doft av små kolsyrebubblor, sedan jäst, croissanter, stjärnfrukt och apelsinskal.

Smaken är först knuten men öppnar upp sig fort i glaset. Mycket elegant på bekostnad av intensitet och längd. Känner kräftskal och mineraler i munnen som rundas av med frukt och rosblad. Förförisk och rena smaker.

En positiv överraskning med sin renhet och elegans. Förvånande hög mineralitet. Fin vårchampagne till ett mycket bra pris.

Karaktär

Betyg

83 (81) poäng.

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Hela portföljen finns på Plus de Bulles till mycket bra priser.

 

Namn: NV Clément Perseval Cuvée Extra brut

Druvor: 46% chardonnay, 35% pinot noir, 9% pinot meunier.

Dosage: 0 g/liter (dock viss restsötma).

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 81 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *