Prenumerera

NV de Saint Gall Tradition

Av den 21 juni, 2017 i 250-350 kr, 80 p, Avize, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

de Saint Galls standardchampagne är ett riktigt fynd sett till kvalitet och prislapp. Faktum är att den vann min provning av tolv standardchampagner för under 300 kronor. 

de Saint Gall är varumärket som kooperativet Union Champagne använder när de säljer sina egna champagner. Kooperativet bildades 1966 och består av nästan 2 000 medlemmar som odlar på en areal av 1 200 hektar. Alla vingårdar är minst premier cru-klassade och lejonparten ligger i Côte des Blanc. Basen är grand cru-byn Avize men de har vingårdar i ett flertal andra byar, som Bouzy, Le Mesnil och Cramant. Dagens vinmakare är Yannick Collet.

Man har länge försett de större husen med druvor till prestigechampagner som Comtes de Champagne, Grand Siècle och Dom Pérignon.

Kooperativet producerar drygt 12 000 000 flaskor per år men ungefär 1 500 000 flaskor säljs under varumärket de Saint Gall.

Lokation

Vinifiering

Kooperativets standardcuvée görs på 67% chardonnay och 33% pinot noir, med tillägget att fördelningen ändras en del från år till år. Chardonnaydruvorna hämtas från grand cru-byar i Côte des Blancs (Cramant, Oger, Le Mesnil) samt Vertus, Bergères och Villers Marmery. Pinot noir-druvorna kommer från Bouzy, Ambonnay, Aÿ, Cumières och Vertus. Minst premier cru på alla druvor och endast första pressningen.

Cuvéen görs på en basårgång (oklart vilken) och 40% reservviner. Malolaktisk jäsning genomgås.

Dosage på 10 gram per liter, okänt degorgeringsdatum.

Bedömning

Doften är generös av krut och päron med svage oxidativa toner.

Smaken är komplex med jordiga toner och champinjoner bakom en fruktig kropp.

Detta är en fyndchampagne sett till sitt låga pris och komplexa smak. Vinet är perfekt designat för direktkonsumtion och är mycket generöst när det gäller bredd på smakspektrat. Som en odlarchampagne fast utan funky-tonerna och prispremien.

Karaktär

Betyg

80 (80) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

I dagsläget (juni, 2017) finns åtta av producentens viner på beställningssortimentet. Vinerna är dock betänkligt billigare utomlands.

 

De Saint Gall

Namn: NV de Saint Gall Tradition

Druvor: 67% chardonnay, 33% pinot noir.

Dosage: 10 g/l.

Degorgerad: Oklart.

Betyg: 80 (80)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *