Prenumerera

NV Françoise Bedel Dis, Vin Secret Extra brut

Av den 7 november, 2016 i 350-500 kr, 81 p, Crouttes-sur-Marne, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Françoise Bedel är en renlärig biodynamisk producent som således tror att kosmiska krafter och andra ockulta ting påverkar druvornas kvalitet. Man praktiserar exempelvis omdragningar enligt Maria Thuns månkalender vilket alla kritiskt tänkande människor inser är rent nonsens. Dis, Vin Secret kan ändå vara intressant på pappret, då det är en 95% meunier-champagne.

Bedel har 20 till 40 år gamla vinrankor av mestadels av pinot meunier i Crouttes-sur-Marne, allra längst västerut i Champagne. Chardonnay vinifieras till viss del på ekfat för att tillåta begränsad oxidering. Terroir är nummer ett, i kombination med diverse magiska metoder och preparat som man kan ta del av på deras hemsida.

Husets utbud är aningen förvirrande då man släpper samma viner med olika dosage och olika degorgeringsdatum. Detta vin släpptes exempelvis för några år sedan på Systembolaget men släpps nu igen med fyra års längre lagring på jästfällning.

Vad jag förstår så erbjuds tre standardcuvéer som till huvuddel består av druvor från samma årgång och som vinifieras på lite olika sätt. Dessutom erbjuds en årgångschampagne samt en ekad årgångslös prestige (med druvor från en årgång), Comme Autrefois.

Som brukligt hos terroirodlare, låg dosage.

Bedel producerar 60 000 flaskor per år.

Lokation

Vinifiering

Denna standardchampagne består av 95% pinot meunier och 5% chardonnay med basårgången 2006.  Vinifiering på både ekfat och ståltank. Åtta år på jästen och degorgerad i april 2015.

Dosage på 1,4 gram men den säljs även som brut, då med dosage på 6,1 gram.

Bedömning

Tyvärr en rejäl besvikelse i jämförelse med producentens mycket bra årgångsviner.

Doften medelstor av aceton, yuzu och honung.

Smaken är mycket torr och jag hittar honung, yuzu, citron, vitpeppar, brieostskal och en del mineraler. Liten, okomplicerad kropp och lång men lågintensiv eftersmak som nog är resultatet av pinot meunier i kombination med låg dosage.

Glasutvecklingen är begränsad.

Karaktär

Betyg

81 (81) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

I dagsläget (november, 2016) finns tre av producentens viner på beställningssortimentet hos Systembolaget.

 

Namn: NV Françoise Bedel Dis, Vin Secret Extra brut

Druvor: 95% pinot meunier, 5% chardonnay.

Dosage: 1,43 g/l

Degorgerad: April, 2015.

Betyg: 81 (81)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *