Prenumerera

NV René Geoffroy Expression

Av den 19 september, 2016 i 250-350 kr, 82 p, Cumières, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Réne Geoffroy är en personlig favorit med sina mineraldominerade cuvéer från Cumières. De är också mästare på att hitta rätt dosagemängd. Hur står sig standardcuvéen?

René Geoffroy kommer egentligen från Cumières men flyttade nyligen till Aÿ. Huset har 14 hektar på olika ställen i Marne-dalen varav 11 ligger i Cumières. Fördelningen av stockar är 42% pinot, 39% meunier och 19% chardonnay.

Vinmakare är Jean-Baptiste Geoffroy och han har en modern syn på vinifikation och kvalitet. Husstilen är mineralitet och hög syra.

Produktionen ligger på 120 000 flaskor per år.

Lokation

Vinifiering

Geoffroy har kanske champagnesodlarnas bästa hemsida. Inga gamla flashanimeringar, nyhetsflöden från 2011 eller sexistiska reklambilder utan lättnavigerat och fullt med väsentlig information.

Expression är en av Geoffroys årgångslösa standardcuvéer med druvor från Cumières och Hautvillers. Rankornas medelålder är tjugo år och alla är premier cru-klassade.

Detta vin görs på två efterföljande årgångar, i detta fall 40% 2010 och 60% 2011. Druvblenden är 60% pinot meunier, 30% pinot noir och 10% chardonnay.

Jäsning vingård för vingård på ståltank. Viss del av reservvinet lagras på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning. Dosage på 5 gram per liter.

Bedömning

Jämfört med 2004 René Geoffroy Extra Brut och 2006 Réne Geoffroy Empreinte, som jag skrivit om tidigare i år, är det här en enklare champagne. Den mår sannolikt bra av två-tre år i ryggläge.

Doften är medelstor av aprikos, fruktsoda och apelsin. Bubblorna är superpigga.

Detta är en stilren Geoffroy med tydliga mineraler och hög syra. Smaken är aningen knuten och vegetabilisk av sparris. Eftersmaken går åt det fruktigare hållet med kola och bröstkarameller.

Som helhet lite för låg dosage för att konsumeras nu. Fortfarande ett fynd för 299:- på Systembolaget eller 26€ på Plus de bulles.

Karaktär

Betyg

79 (82) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget för 339:- (mycket prisvärt).

I dagsläget (augusti, 2016) finns fyra av producentens viner på beställningssortimentet. Samtliga viner är moderat prissatta.

 

Namn: NV René Geoffroy Expression

Druvor: 60% pinot meunier, 30% pinot noir, 10% chardonnay.

Dosage: 5 g/liter.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 79 (82)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *