Prenumerera

NV Olivier Horiot Métisse Extra Brut

Av den 24 november, 2016 i 350-500 kr, 82 p, Les Riceys, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Olivier har en bred portfölj med små produktioner av varje vin, detta i en by långt från storhusens prestigelägen. Helt klart en odlare att ha ögonen på i framtiden.

Olivier Horiot är en av de nya, moderna småodlarna utan grand cru-lägen som gått all in på udda vindruvor, låg dosage och ek. Importör i Sverige är omhuldade Vin & Natur.

Olivier Horiot började producera champagner 2004 och stilla vin några år tidigare. Hemvist är Les Riceys i södra Champagne, en sk. autre cru, dvs. en by med lägre klassificering än grand och premier cru. Les Riceys är en pinot noir-by till 92% och faktiskt den by i hela Champagne som har störst odlingsareal. Mest kända producent är Alexander Bonnet.

Horiot äger sju hektar men säljer druvor från fem av dessa till byns kooperativ. Lite unikt för denna producent är att man odlar samtliga sju tillåtna druvor, dvs. pinot noir, chardonnay, pinot blanc, arbanne, pinot meunier, petit meslier samt pinot gris. Portföljen består av en NV och ett antal årgångschampagner på olika teman, som mono cru och en på 100% arbanne. Samtliga årgångschampagner vinifieras med ek.

Lokation

Vinifiering

Métisse är Olivier Henriots enda NV och vinifieras med en basårgång och reservvin på solera. Druvsammansättningen för denna flaska är 80% pinot noir och 20% pinot blanc med basår 2013. Druvor från sex olika vingårdar och dosage på två gram per liter. Degorgerad i oktober 2015.

Produktion på drygt 8 000 flaskor per år.

Bedömning

Doften är diskret av fänkål och havskräftor.

Smaken består av tre faser; fruktighet – mineralitet – beska. Fruktigheten domineras av aprikos och beskan av vitpeppar. Lång eftersmak men med svag intensitet. Medelhög till hög syra men inte så att det blir obalanserat.

Begränsad glasutveckling.

En champagne med intressant uppbyggnad som saknar lite intensitet. Helt klart en odlare att ha på radarn.

Karaktär

Betyg

82 (82) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

I dagsläget (november, 2016) finns detta vin att köpa i en champagnelåda på tre flaskor från Vin & Natur.

 

Namn: NV Olivier Horiot Métisse Extra Brut

Druvor: 80% pinot noir, 20% pinot blanc.

Dosage: 2 g/liter.

Degorgerad: Oktober 2015.

Betyg: 82 (82)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *