Prenumerera

2006 G.H. Mumm

Av den 9 juli, 2017 i 2006, 350-500 kr, 84 p, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

G.H. Mumms årgångschampagne från 2006 är överraskande komplex men på samma gång lite vattenkammat duktig.

G.H. Mumm grundades 1827 av tre bröder men togs över av Georges Hermann Mumm 1852, därav initialerna G.H. Man är ett av de absolut största husen i Champagne med en årsproduktion på över åtta miljoner flaskor. Ägarbilden har varierat kraftigt de senaste decennierna och i dag ägs man av Pernod Ricard.

Det mesta går på export till främst USA men även till Asien och Australien, vilket jag själv märkte när jag letade nyårschampagne för några månader sedan. Med exportfokuset är det inte så konstigt att man under femton år var sponsor till F1-cirkusen. 2016 fick man dock nog och valde att satsa på Formula E istället. 2017 får F1-vinnarna spruta Möet istället.

Totalt äger Mumm en bit över 300 hektar vilket täcker en fjärdedel av druvbehovet. Chefsvinmakare är Didier Mariotti och husstilen har viss övervikt mot pinot noir.

Hemort är Reims.

Karta

Vinifiering

Mumms årgångscuvée från 2006 bygger på tio olika grand crus från Montagne de Reims och Côte des Blancs. Blenden är 64% pinot noir och resten chardonnay. Vinet ligger minst fem år på jästfällningen och får en dosage på sex gram per liter.

Bedömning

Doften är mineralrik åt ostronhållet samt en fruktighet från övermogna gula äpplen.

Smaken är nästan exakt som doften, dvs. gula äpplen och mineraler. Fin gräddighet i eftersmaken och även lite örter som adderar komplexitet. Dosagen helt perfekt i relation till vinets uppbyggnad.

En trevlig och komplex champagne som ändå påminner mycket om storhusvinerna. Inga funky toner här inte. Begränsad glasutveckling.

Karaktär

Betyg

83 (84) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Juli 2017 går det att köpa 2008:an på Systembolaget för 469:-.

 

Namn: 2006 G.H. Mumm

Druvor: 64% pinot noir och 36% chardonnay.

Dosage: 6 g/l

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 83 (84)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *