Prenumerera

NV Charles Heidsieck Brut Réserve

Av den 18 augusti, 2017 i 350-500 kr, 86 p, NV, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Charles Heidsieck Brut Réserve är en av de absolut bästa standardcuvéerna du kan köpa. Speciellt nu, då den görs på 2008 som basår.

Det finns tre Heidsieck-producenter i Champagne, Charles Heidsieck, Piper-Heidsieck samt Heidsieck & Co Monopole, samtliga från Reims.

Charles Heidsieck är den yngsta av dessa tre men anses allmänt som den bästa av dem. Firman grundades 1851 och producerar i dag runt två miljoner flaskor årligen. Man äger 30 hektar i Ambonnay, Bouzy och Oger och köper in druvor för att täcka resterande behov.

Dagens chefsvinmakare heter Régis Camus.

Karta

Vinifiering

Denna ambitiösa standardcuvée görs till 60% på ett basår och 40% på reservviner. Musten från basåret blandas från 60 olika crus med en tredjedel var av chardonnay från Oger, pinot noir från Ambonnay och pinot meunier från Verneuil. Alla crus jäses separat på ståltankar.

Reservvinet består av hälften pinot noir och hälften chardonnay och har en ålder på 5-15 år med medelålder tio år. Reservvinet lagras även det på ståltank.

Den som är snabb på huvudräkning kommer då fram till att blenden blir 40% chardonnay, 40% pinot noir och 20% pinot meunier.

Denna flaska har 2008 som basårgång.

Minst sex år på jästfällningen och dosage på elva gram per liter. Denna flaska degorgerades någon gång under 2016.

Bedömning

Doften är stor av gula äpplen, grönsaker och plommon och rostade mandlar.

Smaken är raffinerad med lager-på-lager mikrosmaker som jag förknippar med storhusens cuvéer som görs på ett stort antal crus. Primärsmaker är gula äpplen och stjärnfrukt och sekundärsmaker plommon och nougat. Trots att basåret är 2008 uppvisar den ingen överdriven syra.

Sammanfattningsvis en av de bästa standardcuvéerna i Champagne som är extra prisvärd just nu då 2008 är basår. Faktum är att jag tycker detta bygge är mer intressant än exempelvis 1995 Blanc des Millénaires.

Karaktär

Betyg

84 (86) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Tyvärr har den svenska importören Provinum valt att sätta ockerpriser på de Charles Heidsieck-flaskor de säljer på Systembolaget. Denna cuvée kostar 457:- på Systembolaget (augusti 2017) men när jag var i Frankrike får några veckor sedan gick den att köpa i snabbköp för 34€.

Enligt uppgift skall den gå att köpa på någon av Finlandsbåtarna för 279:-/st.

 

Namn: NV Charles Heidsieck Brut Réserve

Druvor: 40% chardonnay, 40% pinot noir, 20% pinot meunier.

Dosage: 11 g/liter.

Degorgerad: 2016.

Betyg: 84 (86)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *