Prenumerera

NV Lanson Black Label

Av den 3 april, 2017 i 350-500 kr, 82 p, NV, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Lansons standardchampagne är kanske den mest progressiva av alla stora hus. Det krävs integritet och långsiktighet för att våga. Och även en hel del av dig som konsument.

Lanson är en av de större producenterna i Champagne med en årsproduktion på sju miljoner flaskor. Firman grundades 1760 och har sin hemvist i Reims. Man äger inga egna odlingar utan köper in druvor från 50 olika vingårdar som vinifieras separat. Husfilosofin är att undvika malolaktisk jäsning till varje pris, även för standardchampagnerna.

Vinmakare är Jean-Paul Gandon.

Karta

<

Vinifiering

Black label är producentens enklaste årgångslösa champagne och görs på druvor från femtio olika vingårdar och tio olika år. Druvsammansättningen är 50% pinot noir, 35% chardonnay och 15% pinot meunier. Malolaktisk jäsning undviks, vilket är ovanligt för ett storhus standard-NV. Vilar sex månader efter degorgering innan de släpps ut på marknaden.

Denna flaska degorgerades i februari 2016, dosage på nio gram per liter.

Bedömning

Doften är aningen tillknäppt av päron, tuttifrutti och en viss rökighet.

Smaken är kartig av gröna äpplen i kombination med omogen citron, blekselleri och blöta stenar. Hög syra.

Jag har testat att både ge denna champagne glasutveckling samt parallellt låtit den luftas i flaskan. Alternativ två gav bäst resultat. Eloge för konsekvent vinifiering men som antytts är syran påtaglig och luftning är ett måste. Efter luftning är detta en mycket bra standardchampagne med rena men samtidigt många olika smaker.

Karaktär

Betyg

77 (82) poäng

Andras provanteckningar

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Då degorgeringsdatum går att utläsa på baksidesetiketten så rekommenderar jag också att du tar en titt på denna innan du handlar. Ju äldre desto bättre, så klart.

Finns på Systembolaget för 379:- (april 2017).

Namn: NV Lanson Black Label

Druvor: 50% pinot noir, 35% chardonnay, 15% pinot meunier.

Dosage: 9 g/l.

Degorgerad: Februari 2016.

Betyg: 77 (82)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *