Prenumerera

1996 Henriot

Av den 28 november, 2016 i 1996, 500-1000 kr, 93 p, Millésime, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

1996 är allmänt betraktad som en av de bästa årgångarna de senaste kvartsseklet. En del är av åsikten att 96:orna börjar vara på väg nedåt kvalitetssmässigt, så är dock inte fallet för Henriots millésime från detta år.

Henriot har anor från mitten av 1600-talet men champagneproduktionen startades inte förrän i början av 1800-talet. Man håller till i Reims och har en årsproduktion på en miljon flaskor.

De flesta druvorna köps in men man äger 25 hektar i Avize, Épernay och Chouilly.

Chefsvinmakare är Laurent Fresnet.

Lokation

Vinifiering

Druvblandning på 52% pinot noir och 48% chardonnay.

Okänt degorgeringsdatum men minst åtta år på jästen enligt tillverkaren. Dosage på 10 gram per liter. I övrigt sparsamt med information.

Bedömning

Relativt diskret doft av oxidation, honung, krut och rosor.

Smaken är komplex med olika smakspektran som gröna vindruvor, honung, Granny Smith, plommon, hasselnötter och gräddkola. Syran är medelstor trots åldern och denna flaska hade klarat minst fem år till på rygg. Känns betydligt torrare än en dosage på 10 gram per liter.

Sammanfattningsvis en komplex champagne som samtidigt är generös.

Karaktär

Betyg

91 (93) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Provades öppet på magnum.

På Systembolaget finns i dagsläget (november, 2016) fem av producentens viner, varav två även på magnum. Nuvarande årgång är 2006.

 

Namn: 1996 Henriot

Druvor:52% pinot noir, 48% chardonnay.

Dosage: 10 g/liter.

Degorgerad: Oklart, men minst åtta år på jästfällningen.

Betyg: 91 (91)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *