Prenumerera

1996 Jacquart Mosaïque

Av den 27 mars, 2017 i 1996, 500-1000 kr, 90 p, Millésime, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Jacquart gör prisvärda viner över hela portföljen men 96:an bör konsumeras snarast.

Jacquart är ett av två stora kooperativ i Reims, med en årlig produktion på nio miljoner flaskor. Det andra stora kooperativet är Palmer, som kommer upp i ungefär en färdedel av Jacquarts produktion. Båda producenterna har en modern och effektiv produktion med gigantiska pressar, något som sannolikt spelar in på dess något negativa rykte bland champagnenördar. Själv tycker jag att Jacquart är en mycket prisvärd producent.

Chefsvinmakare är Floriane Eznack.

Lokation

Vinifiering

Ingen information finns att tillgå mer än att det är 50% chardonnay och 50% pinot noir. Generellt så ligger husets årgångscuvéer minst sex år på jästen innan degorgering. Oklar dosage.

Bedömning

Jag har tidigare provat 2002:an av detta vin och faktum är att jag, utan att veta om det, antecknade exakt samma doftassociationer till 96:an.

Doften är medelstor av apelsin, nötter och krut. En hel del oxidation.

Smaken är mycket lång av apelsin, honung, aprikos och lite svartpeppar. Klart oxiderad och möjligen på väg nedåt.

I jämförelse med 2002:an har denna betydligt bättre längd. Bubblorna är dock trötta och syran något för låg så det är inget att lagra vidare.

Karaktär

Betyg

90 (90) poäng

Andras provanteckningar

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Finns ej på Systembolaget.

Namn: 1996 Jacquart Mosaïque

Druvor: 50% chardonnay, 50% pinot noir.

Dosage: Okänt.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 90 (90)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *