Prenumerera

2002 de Castellane

Av den 23 januari, 2016 i 2002, 350-500 kr, 78 p, Épernay, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Champagnehuset de Castellane grundades 1895 och är idag en del av en koncern ihop med Laurent-Perrier, Salon, Delamotte och Jeanmaire. Om du någon gång är i Épernay är det svårt att missa producentens smått bisarra vattentorn längs Avenue de Champagne.

Vinerna från detta hus är generellt spretiga och ofta med en hög dosage. Druvor hämtas från ett stort antal olika byar och blenden i årgångsvinerna är åt pinot noirs fördel, ofta runt 60/40. Chefsvinmakare är Oliver Kanengieser. Den årgångslösa de Castellane Brut är en storsäljare på Systembolaget med ett pris precis under 200:- och det är ett helt ok val i den prisklassen.

de Castellane producerar ungefär 3 200 000 champagneflaskor per år.

Karta

Vinifiering

de Castellanes Millésime från 2002 består av 65% pinot noir och 35% chardonnay. Druvorna hämtas från flera olika byar, inklusive grand cru-byar som Aÿ, Bouzy, Cramant och Avize. Vinet får vila på jästfällningen minst fyra år och degorgeras sedan med en dosage på 10g/l.

Som vanligt när det gäller större hus så är det omöjligt att få reda på degorgeringsdatum.

Bedömning

Det här är en champagne med hög dosage och en pinot-övervikt vilket gör att syran har svårt att komma fram. Som matchampagne är den väl balanserad för lite tyngre rätter som kotlettfisk med smörsås eller feta kycklingrätter. Komplexiteten är begränsad men grundsmaken är angenäm, om än inte särskilt lång. Den höga dosagen gör den dock klumpig och glassuppvärmningen är förödande över 12-13 grader. Som bäst presterar den vid 10 grader.

Direkt efter servering domineras doften av tuttifrutti, Piggelin-päron, tropiska frukter som stjärnfrukt, vanilj, smör och röda äpplen. Doften är generös och efter en stund i glaset utvecklas en behaglig aromatisk/blommig ton.

Smaken är som förväntat rund med dominans av mogna, röda äpplen, smör, tropiska frukter och med en begränsad komplexitet. Det är klent med mineraler och med risk för att låta fördomsfull så kan jag tänka mig att det är så här amerikanare vill ha sin champagne.

Glasutvecklingen är begränsad men utvecklar smak av pepparkaka/ingefära och brända kruttoner. Jag är tveksam till att lagring gör så mycket mer för denna flaska, möjligen att den brända smaken kan utvecklas något. Syran finns där uppenbarligen inte.

Betyg

78 (78) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget för 349:-.

I dagsläget (januari, 2016) finns förutom de två ovan nämnda champagnerna husets rosé att beställa på Systembolaget.

 

Namn: 2002 de Castellane

Druvor: 65% pinot noir och 35% chardonnay från olika byar.

Dosage: 10g/l

Degorgerad: Osäkert.

Betyg: 78 (78)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *