Prenumerera

2002 Françoise Bedel L’Ame de la Terre

Av den 28 februari, 2016 i 2002, 350-500 kr, 90 p, Crouttes-sur-Marne, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Françoise Bedel är en renlärig biodynamisk producent som således tror att kosmiska krafter och andra ockulta ting påverkar druvornas kvalitet. Man praktiserar exempelvis omdragningar enligt Maria Thuns månkalender vilket alla kritiskt tänkande människor inser är rent nonsens. Hur månen är positionerad mot stjärnbilder skall inte vara en hantverksproducents fokus, givet att man har ett begränsat antal arbetstimmar att lägga.

Om man som jag har en naturvetenskaplig bakgrund är det ofattbart hur stor bristen på kritiskt tänkande är bland våra vinjournalister när det gäller biodynamisk odling. Och ännu värre är det på krogen. Det är snarare regel än undantag att ett vin på en svensk Guide Michelin-krog presenteras som biodynamiskt som att det skulle vara något positivt. Min erfarenhet är tvärtom, med biodynamiska viner kommer ett magiskt drömprispåslag på ungefär 25% per flaska.

Oavsett vad man tycker om biodynamisk odling så är det egalt när ett vin skall bedömas, och därför provar jag helst helblint när det är möjligt. Min ståndpunkt är att de biodynamiska odlarna är helt fokuserade på terroir och att det är därför Selosse, Léclapart, Leclerc-Briant och de andra smakar så fantastiskt som de gör. Inte för att små vättar under jorden puttar upp grödor eller att nedgrävda husdjurskranier fyllda med vattenvirvlade örter påverkar druvorna.

Bedel har 20 till 40 år gamla vinrankor av mestadels av pinot meunier i Crouttes-sur-Marne, allra längst västerut i Champagne. Chardonnay vinifieras till viss del på ekfat för att tillåta begränsad oxidering. Terroir är nummer ett, i kombination med diverse magiska metoder och preparat som man kan ta del av på deras hemsida.

Husets utbud är aningen förvirrande då man släpper samma viner med olika dosage och olika degorgeringsdatum. Detta vin släpptes exempelvis för några år sedan på Systembolaget men släpps nu igen med fyra års längre lagring på jästfällning.

Vad jag förstår så erbjuds tre standardcuvéer som till huvuddel består av druvor från samma årgång och som vinifieras på lite olika sätt. Dessutom erbjuds en årgångschampagne (denna) samt en ekad årgångslös prestige (med druvor från en årgång), Comme Autrefois.

Som brukligt hos terroirodlare, låg dosage.

Bedel producerar 60 000 flaskor per år.

Lokation

Vinifiering

Denna årgångschampagne består av 42% pinot noir, 36% chardonnay och 22% pinot meunier. Druvorna tas från hela vingården från plantor med en ålder mellan 25 och 60 år. Vinifiering på ekfat (chardonnay) och ståltank samt partiell malolaktisk jäsning. Mitt exemplar har legat elva år på jästfällningen men som sagt så varierar detta – kontrollera när du köper, informationen finns på baksidan av flaskan.

Dosage på 6,30 gram. (Ja, de anger dosage i hundradelar.)

Degorgerad i mars 2014, vilket innebär att den legat på jästfällning i elva år.

Bedömning

Doften är stor och aningen parfymerad med dominans av honung och smörkola. Efter en stund hittar du också skogschampinjoner.

Smaken är mycket välbalanserad mellan syra och fruktighet. Även här hittar vi honung och kola men också pepparkaka, champinjoner, läder och medelstor syra.

Glasutvecklingen är begränsad men ger brioche och nötter.

Detta är något så ovanligt som en elegant och komplex champagne från ett lågklassificerat område. Bara att köpa.

Betyg

89 (90) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget (småpartisläpp) för 499:-.

I dagsläget (februari, 2016) finns fyra av producentens viner på beställningssortimentet, förutom denna de tre standardcuvéerna.

 

Namn: 2002 Françoise Bedel L’Ame de la Terre

Druvor: 42% pinot noir, 36% chardonnay och 22% pinot meunier.

Dosage: 6,3 g/l

Degorgerad: Mars, 2014.

Betyg: 89 (90)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *