Prenumerera

2006 Pol Roger

Av den 14 mars, 2017 i 2006, 500-1000 kr, 86 p, Épernay, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Pol Roger är ett champagnehus med högt anseende som levererat högkvalitativa champagner under en längre tid. 2006:an är inget undantag men att knäcka den i dag är inget jag rekommenderar. 

Pol Roger grundades 1849 och håller passande nog till på adressen Rue Winston Churchill 1 i Épernay. Som du kanske vet var just Pol Roger Winston Churchills favorithus och sedan 1975 heter producentens prestigechampagne just Winston Churchill.

Man äger 87 hektar av mestadels chardonnayvingårdar i Montagne de Reims och Côte des Blancs, vilket räcker till ungefär hälften av druvbehovet. Övriga druvor, främst pinot noir, köps in för att klara av produktionen på 1,5 miljoner flaskor per år.

Filosofin är traditionsenlig men men märker ut sig genom att ha en något lägre källartemperatur än normalt, vilket leder till små, fina bubblor i vinerna.

Chefsvinmakare är Dominique Petit.

Karta

Vinifiering

Detta är ett av champagnes mest konservativa viner, druvblenden och den huvudsakliga vinifieringen har sett likadan ut sedan 1969. Druvmaterialet är 60% pinot noir och 40% chardonnay från tjugo grand och premier cru-vingårdar i Montagne de Reims och Côte des Blancs. Ståltank och full malolaktisk jäsning, andra jäsningen på flaska vid en temperatur av nio grader. Manuell remuage.

Generellt låter Pol Roger sina årgångscuvéer ligga minst åtta år på jästen innan de släpps för försäljning, 2006:an låg nio år. Degorgerad i april 2015 med dosage på sju gram per liter.

Bedömning

Doften är aromatisk och fruktig av stor av päron, skumbanan och hallon.

Smaken är inledningsvis kartig av oförlöst frukt och hög syra. En timmes luftning öppnar upp vinet mot päron och krusbär och en angenäm, smörig avslutning. Lång smak.

Detta är en mycket välgjord champagne som sannolikt ej bör öppnas förrän 2021-22. Om du konsumerar den nu, se till att dekantera ordentligt.

Karaktär

Betyg

82 (86) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (mars 2017) är det årgången 2008 som säljs på Systembolaget.

 

Namn: 2006 Pol Roger

Druvor: 60% pinot noir, 40% chardonnay.

Dosage: 7 g/l.

Degorgerad: April 2015.

Betyg: 82 (86)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *