Prenumerera

Bästa nyårschampagnerna 2016

Av den 30 november, 2016 i Övrigt | 2 kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

I egenskap av champagnenörd är december den månad jag får flest vinrelaterade frågor från kollegor, vänner och släktingar. Det här inlägget är riktat just till dem. Vilken champagne skall jag köpa till nyår?

Premisserna för detta inlägg är att tipsa om champagner för dig som är allmänt vinintresserad men kanske inte riktigt nördat ner på champagne än. Jag tipsar också bara om champagner som går att köpa på Systembolaget, antingen i fasta sortimentet eller i beställningssortimentet.

Olika typer av champagne

Först en snabb grundkurs i champagne. Något förenklat kan man säga att det finns tre typer av champagne:

Olika typer av typer av champagne

Som om detta inte var nog finns det olika typer av standardchampagne, årgångschampagne och prestiger. Detta baserat på druvsammansättning och färg.

I champagne får sju olika druvor användas men det är tre druvor som dominerar, de röda pinot noir och pinot meunier, samt den vita chardonnay. Beroende på druvsammansättning kallar man dem olika.

Olika karaktärer av champagne

Champagner kan smaka rejält olika och min första fråga brukar alltid vara hur du skall dricka din champagne. För nyår tycker jag att det är enklast att dela upp champagne i följande karaktärer:

Köpråd 2016

Generellt så är det mest prisvärt att köpa årgångschampagner från mindre odlare. I Sverige betyder det att du i de flesta fall är hänvisad till Systembolagets beställningssortiment, så mitt första råd är att vara ute i god tid. Om du inte beställt på Systembolaget tidigare så behöver du inte vara rädd, du beställer enkelt på deras hemsida och får sedan ett SMS när du kan hämta upp din beställning i butiken du valt.

 

Aperitif/tolvslagschampagne

I denna kategori spelar det ingen större roll vilken karaktär champagnen har, så länge den är torr. Här finns chans att tänja på gränserna så prova gärna något som sticker ut, exempelvis en champagne med olika smakspektran som gör den svår att matpara. I år har jag skrivit om ett flertal champagner som passar in i denna kategori och som går att beställa på Systembolaget. Jag rekommenderar dessa två:

 

Lilbert

Matchampagne till skaldjur/lätt fisk

I den här kategorin vill vi ha en mineraldriven champagne om vi äter skaldjur och en med lite mer frukt om vi har fisk eller fisksoppa.

 

de-venoge-2

Matchampagne till fet fisk/lätt kött

Här vill vi ha en fruktigare champagne för att få lite ryggrad i vinet. Utbudet i denna kategori har ofta en större andel pinot noir. Mina val av det som finns på Systembolaget i dag är:

Om du inte vill använda beställningssortimentet, eller läser detta några dagar innan nyårsafton, rekommenderar jag följande champagner ur standardsortimentet:

2 kommentarer

 1. Hanna

  1 december, 2016

  Svara

  Trevlig lista, men du väljer ju bara dyra varianter. De flesta vill nog inte lägga ut 500 på champagne.
  Har du inget tips på något under 300?

  • Marcus Hansson

   1 december, 2016

   Svara

   Hej Hanna. Det finns ett tips under 300:- i artikeln ovan, NV Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs (279:-, skaldjur).

   Övriga champagner under 300:- som jag rekommenderar är:

   NV Marc Hebrart Premier Cru Sélection Brut (281:-, skaldjur)
   NV René Geoffroy Premier Cru (299:-, fisk)
   NV R&L Legras Blanc de blancs (299:-, skaldjur)

   Av de riktigt billiga tycker jag att NV Castellane (229:-) är det bästa valet, men i det segmentet är konkurrensen inte direkt mördande.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *