Prenumerera

1990 de Saint Gall Cuvée Orpale

Av den 30 oktober, 2016 i 1990, 93 p, Avize, Blanc de blancs, Millésime, Över 1000 kr, Prestige, Sendegorgerad | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

de Saint Galls prestigechampagne går under namnet Orpale och har producerats sedan 70-talet. För runt tusenlappen är det ett hyfsat prisvärt vin som levererar både mognad och ungdomlighet.

de Saint Gall är varumärket som kooperativet Union Champagne använder när de säljer sina egna champagner. Kooperativet bildades 1966 och består av nästan 2 000 medlemmar som odlar på en areal av 1 200 hektar. Alla vingårdar är minst premier cru-klassade och lejonparten ligger i Côte des Blanc. Basen är grand cru-byn Avize men de har vingårdar i ett flertal andra byar, som Bouzy, Le Mesnil och Cramant. Dagens vinmakare är Yannick Collet.

Man har länge försett de större husen med druvor till prestigechampagner som Comtes de Champagne, Grand Siècle och Dom Pérignon.

Kooperativet producerar drygt 12 000 000 flaskor per år men ungefär 2 200 000 flaskor säljs under varumärket De Saint Gall.

Lokation

Vinifiering

Orpale är kooperativets prestigechampagne som alltid görs på 100% grand cru chardonnay från Avize, Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Malolaktisk jäsning undviks till viss del.

Okänd dosage och degorgeringsdatum. Sannolikt sendegorgerad.

Bedömning

Som helhet är det här en champagne som påvisar både mognad och ungdomlighet. Det är alltid ett bra betyg.

Doften är lite diskret och domineras av smör och brioche.

Smaken är mycket intensiv av bröd, honung, smör och viss skaldjursmineralitet. Mycket imponerande längd. Fortfarande pigga bubblor och imponerande syra – denna champagne kan lätt utvecklas några år till.

Glasutveckling ger tydligare briochesmak samt nötter/nougat.

Fin match till ostron utan tillbehör.

Karaktär

Betyg

90 (93) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (oktober, 2016) finns elva av producentens viner på beställningssortimentet.

 

De Saint Gall

Namn: 1990 de Saint Gall Cuvée Orpale

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: Oklart.

Degorgerad: Oklart.

Betyg: 90 (93)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *