Prenumerera

1995 Pascal Doquet Le Mesnil

Av den 1 juni, 2016 i 1995, 500-1000 kr, 80 p, Blanc de blancs, Millésime, Vertus | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Pascal Doquet är en liten terroirodlare från Vertus med några egensinniga idéer. Då och då hittar hans flaskor till Sverige och för några månader sedan fanns möjlighet att köpa hans 1995 Le Mesnil på Systembolaget.

Pascal Doquet har 8,6 hektar i södra Côte de Blancs vars rankor har en snittålder av 35 år. Av detta lyckas han producera 75 000 flaskor årligen, med en portfölj bestående av en standard, en PC-BdN, en GC-BdB, en rosé samt två vingårdsviner från Mont Aimé och Le Mesnil.

Vinifiering görs till viss del i ekfat (upp mot 50% för standardchampagnen) och malolaktisk jäsning genomgås, dock ej för prestigerna. Han har också den något udda idén att den första druvmusten från första pressningen är för fruktig för att funka i lagringsviner. Denna tas alltså bort.

Firman var tidigare en del av Doquet-Jeanmaire men från 2004 är det Pascal Doquet som är ägare och vinmakare.

Lokation

Vinifiering

Detta är i egentlig mening en Doquet-Jeanmaire då den är från 1995, dvs. innan Pascal Doquet tog över. Det är en blanc de blancs med druvor från en hektar i Le Mesnil. En tredjedel vinifierad på ek, ingen malo och dosage på sju gram per liter. Okänt när den degorgerats.

Bedömning

Denna champagne är lågintensiv smakupplevelse men med en fin längd, lite som ett långdistanslopp.

Doften är normalfyllig med fin fräschör och grunddoft av gula äpplen. Du hittar också en viss smörighet och doft av regnvåt asfalt och tång.

Smaken är kort intensiv av gröna äpplen för att plana ut i en nästan en minut lång eftersmak av i tur och ordning gula äpplen, honung, brioche och en gräddig avrundning. Medelstor syra. Saknar kropp, komplexitet och mineralitet men tar igen det med längden.

En timmes glasutveckling ger ökad mineralitet.

Konsumeras bäst ensam eller till riktigt försiktiga smaker.

Har svårt att se den vinna mer på lagring.

Betyg

80 (80) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

I dagsläget finns det inga champagner från Pascal Doquet att köpa på Systembolaget. Franska vinlistan har haft några släpp tidigare år.

Namn: 1995 Pascal Doquet Le Mesnil

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 7 g/liter.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 80 (80)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *