Prenumerera

1996 R&L Legras Cuvée St. Vincent

Av den 7 mars, 2016 i 1996, 500-1000 kr, 90 p, Blanc de blancs, Chouilly, Millésime, Prestige | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Av alla champagner jag druckit håller jag fortfarande en 96:a som den bästa, och det är inte ens en prestigechampagne. Det säger det mesta om den här årgången. Men är det så att du aldrig kan bli besviken på en 96:a? Nja, men det har nog mer med förväntningarna att göra.

R&L Legras är ett mindre hus i grand cru byn-Chouilly, strax öster om Épernay. Verksamheten påbörjades i början 1800-talet och man producerar fem olika champagner där huvudfokus ligger på chardonnay. Inte så konstigt, då den odlade arealen i Chouilly till 95% består av chardonnay. Husets signum är en ambition av att göra matchampagne och att leverera sina viner till Guide Michelin-krogar. På ett något barockt sätt listar man alla stjärnkrogar man har som kunder på sin hemsida, med antalet stjärnor och allt. Hmm.

Blanc de blanc-champagner från Chouilly är generellt fruktiga och smöriga och kan sakna en del mineralitet.

R&L Legras producerar 150 000 flaskor per år.

Lokation

Vinifiering

Det skall med en gång sägas att R&L Legras är ett föredöme när det gäller att vara sparsam med vilka årgångar de producerar prestige- och årgångsviner. Åtskilliga är de producenter som i pressreleaser bedyrar att de endast gör prestiger de bästa åren, men som ändå släpper viner 2003, 2005 och 2009. Cuvée St. Vincent har under de senaste 26 åren endast släppts tre gånger: 1990, 1996 och 2000. Låt vara att de släpps relativt sendegorgerade så vi kommer sannolikt att få se en 2006:a och en 2008:a.

Cuvée St. Vincents druvmaterial är från gamla chardonnaystockar i Chouilly och man släpper flaskor med olika degorgeringsdatum. Provad flaska degorgerades sannolikt 2007 då man bytte etikett för senare batcher. Denna flaska har den gröna etiketten.

Det finns i princip ingen information att tillgå rörande vinifiering mer än att malolaktisk jäsning förekommer.

Okänd dosage men gissar på 3-5 gram. 2000:an har en dosage på fyra gram.

Bedömning

Då var det det här med 96:or. Förväntningarna är uppskruvade till elva.

Vinet bedömdes under matlagning till elva gäster och dessutom helt öppet. Enda referensen var en 1999 William Deutz som serverades en timme senare. Inte helt optimalt alltså.

Doften är kraftigt fruktig med framträdande nougat, rostade nötter, krusbär och grön paprika.

Smaken är mycket generös med rostade nötter, brioche, choklad, gula äpplen samt ostronskalsmineraler i eftersmaken. En riktigt fin matchampagne. Syran är fortfarande påtaglig så den klarar lätt fem år till i vinkällaren. Men den når ändå inte riktigt upp till 96-förväntningarna. Den saknar framförallt längd och smakkomplexitetens utveckling de senaste fyra åren är begränsad.

Fin matchampagne till relativt kraftiga råvaror med subtil kryddning.

Exceptionellt prisvärde.

Betyg

90 (91) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget 2011 eller 2012 för drygt 500:-.

I dagsläget (mars, 2016) finns fyra av producentens viner på beställningssortimentet:

Samtliga viner är moderat prissatta.

Men vilken var nu den bästa champagne jag druckit? Utan tvekan en 1996 Deutz Blanc de blancs.

Namn: 1996 R&L Legras Cuvée St. Vincent

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: Okänt, sannolikt runt fyra gram/l.

Degorgerad: Okänt, sannolikt 2007.

Betyg: 90 (91)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *