Prenumerera

2002 André Clouet Dream Vintage

Av den 7 december, 2016 i 2002, 350-500 kr, 84 p, Blanc de blancs, Bouzy, Millésime, Sendegorgerad | En kommentar

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Svenskarnas favoritproducent går bananas och börjar släppa blanc de blancser, hur skall det sluta? Stabilt, men långt från husstilen.

André Clouet är en välkänd producent för många nordbor och deras standardchampagne har varit en storsäljare i Systembolaget under många år. För mig som har ett stort MTB-intresse är André Clouet champagnevärldens Canyon. Att dricka AC är som att cykla Canyon – prisvärt och svårt att inte gilla. Men det finns en stor värld av andra producenter att testa också, så slentrianköp inte!

André Clouet äger nio hektar i Bouzy och Ambonnay och producerar 200 000 flaskor per år. Husstilen är kraftiga, fruktiga champagner med fokus på pinot noir.

Chefsvinmakare är Jean-François Clouet.

Portföljen består av den populära standardchampagnen, en NV med lägre dosage (Silver Brut), en NV-rosé, årgångschampagner samt prestigen 1911.

Karta

Vinifiering

Dream Vintages är ett nytt sortiment som André Clouet nyligen adderat till sin portfölj. I Sverige har årgångarna 2002, 2005 och 2008 lanserats men producenten har gått ut med att även 2004, 2006 och 2009 kommer att släppas.

Det här är vad jag vet de första blanc de blancs-champagnerna som producenten släpper. Enligt uppgift är druvmusten inköpt och kommer från Le Mesnil. Vinifiering från André Clouets sida sträcker sig till lagring och degorgering.

Alla tre årgångar som släppts på Systembolaget är degorgerade samtidigt, i september 2016. Dosage på fem gram per liter. Ståltank och malolaktisk jäsning.

Bedömning

2002:an och 2005:an provades halvblint mot varandra.

Relativt diskret doft av röda bär, äppleskal och grapefrukt.

Smaken är centrerad runt röda bär och röda äpplen. Medelhög syra och eftersmak av vitpepparkorn. En viss gräddighet genom hela smaken.

Ganska påtaglig glasutveckling med fördjupad fruktighet och intensitet.

Sammanfattningsvis en gedigen, modern champagne som inte bjuder på några överraskningar. Aningen mer intensitet än 2005:an, annars påfallande lika i smak och struktur. Bör ligga i källaren i fem, sex år till.

Karaktär

Betyg

81 (84) poäng.

100 poäng till art directorn.

Andras provanteckningar

 

Cellartracker

Övrigt

Finns på Systembolaget under en begränsad tid, hösten 2016.

 

Namn: 2002 André Clouet Dream Vintage

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 5 g/liter.

Degorgerad: September 2016.

Betyg: 81 (84)

En kommentar

  1. Per F

    7 december, 2016

    Svara

    Det här är inköpta ‘färdig’ druvmust där AC själv inte arbetat med produkten mer än valt degorgering och dosage. Så det är ju inte så märkligt att det helt faller ifrån den vanliga husstilen (samt det faktum att det är en BdB).

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *