Bérêche från premier cru-byn Ludes är en välkänd producent bland champagnenördar. Här testar vi dock deras inköpta Crus Sélectionnés gjord på chardonnay från Trépail.
Bröderna Raphaël och Vincent Bérêche driver Bérêche & Fils sedan 2004 då de tog över nio hektar runt Ludes från sin far Jean-Pierre. Sedan dess har odlingen ställts mot mindre skördeuttag, inga industriella bekämpningsmedel och man har även köpt en liten grand cru-plätt i Mailly. Druvbeståndet är ungefär en tredjedel var av pinot noir, pinot meunier och chardonnay.
Alla vingårdslägen vinifieras separat och tre fjärdedelar ligger på små ekfat. Olika jästsorter används beroende på fatstorlek där endast den naturliga jästen används i de minsta faten. Malolaktisk jäsning blockeras konsekvent.
Andra jäsningen i källaren görs vid en temperatur av åtta grader, vilket är lågt i en jämförelse med andra champagneproducenter. För en fjärdedel av vinerna genomgås andra jäsningen med kork istället för kapsyl. All degorgering sker för hand.
Detta om Bérêche & Fils. Bröderna driver sedan några år också varumärket Raphaël et Vincent Bérêche där de släpper minimala terroir-serier under namnet Crus Sélectionnés. För släppen nedan köpte man in champagner från ej namngivna producenter, genomförde den andra jäsningen och degorgerade dem. Ungefär som André Clouets Dream Vintages-serie och i princip sur latte fast man gör degorgeringen. Lite konstigt kan man tycka för en producent som lägger så mycket ansträngning bakom den egna odlingen och vinifieringen. Enligt uppgift till Scala Wine skall man dock inte släppa fler serier på detta sätt utan istället köpa in druvor.
Vingårdarna varierar men man har hittills släppt följande champagner:
2014:
- NV Côte Premier Cru (Avize och Grauves)
- 2002 Côte Grand Cru (Cramant)
- 1999 Còte Grand Cru (Le Mesnil)
- 2002 Vallée Grand Cru (Aÿ)
- 1999 Vallée Grand Cru (Aÿ)
- 2004 Montagne Premier Cru (Trépail)
2015:
- 2008 Côte Premier Cru (Vertus)
- 2001 Côte Grand Cru (Oger)
- 1999 Côte Grand Cru (Le Mesnil)
- 2006 Montagne Grand Cru (Mailly och Verzy)
2016:
- 2007 Côte Grand Cru (Cramant)
- 2002 Montagne Grand terroir de la Montagne de Reims (Verzenay)
- 2004 Montagne Grand terroir de la Montagne de Reims (Verzenay)
- NV Vallée Premier Cru 66 months
- NV Vallée Premier Cru 62 months
Upplagorna är från 100 magnum till 5 000 helflaskor.
Lokation
Vinifiering
Som nämnts ovan är detta inköpt champagne från premier cru-byn Trépail, oklart från vem. Det är en blanc de blancs på chardonnay som buteljerades i juli 2005 och degorgerades i december 2013, alltså 8,5 år på jästen. Dosage på fyra gram per liter. Totalt gjordes 773 flaskor av denna champagne och detta var flaska nummer 445.
Bedömning
Doften är medelstor av krusbär och gula äpplen. Fruktigheten är uppenbar.
Smaken är fruktig av gula äpplen och torr cider men här finns även lime och krusbär. Fortfarande bra syra och hyfsad mineralitet.
En trevlig champagne, om än lite kort. Drickfärdig men klarar sannolikt fem år till på rygg.
Karaktär
- Intensitet: 88
- Komplexitet: 89
- Längd: 86
Betyg
88 (88) poäng
Andras provanteckningar
Övrigt
Svår att få tag på, dracks på Fäviken.

Namn: 2004 Raphaël et Vincent Bérêche Crus Sélectionnés Montagne Premier cru
Druvor: 100% chardonnay.
Dosage: 4 g/l.
Degorgerad: December 2013.
Betyg: 88 (88)
2004 Raphaël et Vincent Bérêche Crus Sélectionnés Montagne Premier cru
-
Betyg - 88%
88%