Prenumerera

2005 Lilbert-Fils Cramant

Av den 4 juli, 2016 i 2005, 350-500 kr, 85 p, Blanc de blancs, Cramant, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Lilbert-Fils är en liten producent i Cramant som har ett rykte om att göra otillgängliga blanc de blancer med riktigt hög syra. Det stämmer inte alls för denna champagne, som istället är ett riktigt fynd och går att konsumera just nu.

Lilbert-Fils producerar endast 30 000 flaskor per år och äger 3,5 hektar i hembyn Cramant, Oiry och Chouilly. Husstilen är 100% blanc de blancs och låg dosage. Vinmakare är Bertrand Lilbert.

Portföljen består av en standardcuvée från de tre byar som nämns ovan, vanligtvis gjort på druvor från tre sekventiella årgångar. Man har också en NV med namn Perle baserat på äldre stockar och lägre dosage samt avslutningsvis årgångschampagnen Cramant.

Lokation

Vinifiering

100% grand cru chardonnay från Cramant. Dosage på 4,5 gram per liter och ligger på jästen 4,5-5 år. Okänt degorgeringsdatum.

Bedömning

Det här är en riktig fyndchampagne med imponerande intensitet och längd, långt ifrån den kruttorra smakprofilen jag förväntade mig. Måste prova fler årgångar för att bedöma skillnader.

Doften är relativt intensiv av honung, tropiska frukter, brioche och brynt smör.

Smaken är intensiv och mycket lång med dominans av honung, smörkola, croissant och vanilj. Hittar också antydan till champinjoner. Medelhög syra. Som helhet saknar den mineralitet och elegans men shit vilken smakattack den bjuder på. Måste vara gamla stockar.

Fixar lätt en tuffare fisksoppa som bouillabaisse.

Karaktär

Betyg

84 (85) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget för 419:- (prisvärt).

I dagsläget (juli, 2016) finns alla av producentens viner på beställningssortimentet, inte illa för att vara en så liten odlare.

 

Namn: 2005 Lilbert-Fils Cramant

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 4,5 g/l.

Degorgerad: Oklart.

Betyg: 84 (85)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *