Prenumerera

2006 Damien Hugot Extra brut

Av den 30 januari, 2017 i 2006, 350-500 kr, 82 p, Blanc de blancs, Épernay, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Damien Hugots årgångschampagne borde vara snäppet upp från standard-BdB:n, men jag har lite svårt att imponeras. Mer komplexitet önskas.

Damien Hugot är en odlare i Épernay som började producera champagne på 1990-talet. Produktionen ligger på ynka 25 000 flaskor per år från sex hektar i Chouilly, Épernay och Cramant, i huvudsak chardonnay.

Portföljen består av tre NV (rosé, VV, BdB) samt denna årggångschampagne. Filosofin är lite blandad beroende på vin där en del får ligga på ek, en del på ståltank, en del med hög dosage, en del med låg dosage, viss malolaktisk jäsning etc.

Chefsvinmakare är Damien Hugot.

Karta

Vinifiering

Damien Hugots årgångschampagne görs som blanc de blancs från producentens äldsta stockar i Cramant. Ståltank och malolaktisk jäsning.

Dosage på 2,5 gram per liter och degorgerad i januari 2016.

Bedömning

Medelstor doft av honung, yuzu och lättbrynt smör.

Smaken är fruktig med dominans av gula äpplen, honung och donutpersikor (paraguayo). Utvecklar hasselnötter och nougat vid oxidation. Medelhög syra.

Har svårt för uppvärmning då det börjar likna sockerdricka.

Som helhet en lätt champagne att tycka om med sin fruktighet och intensitet. Precis som hos producentens blanc de blancs saknas en del komplexitet och mineralitet. Känns absolut inte som en extra brut i munnen.

Karaktär

Betyg

81 (82) poäng.

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Hela portföljen förutom rosén finns på Systembolaget.

 

Namn: 2006 Damien Hugot Extra brut

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 2,5 g/liter.

Degorgerad: Januari 2016.

Betyg: 81 (82)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *