Prenumerera

2006 Dehours Brisefer

Av den 23 januari, 2017 i 2006, 350-500 kr, 87 p, Blanc de blancs, Cerseuil, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Brisefer är en vingårdslägeschampagne som 2006 gjordes i färre än 2 000 flaskor. Stark köprekommendation, priserna lär öka framöver.

Dehours grundades 1930 men det var först i mitten av 90-talet som den lilla producenten ställde om till kvalitetsinriktad produktion. Man håller till i Cerseuil i Marnedalen och har även växtplatser i Mareuil-le-Port, Oeuilly och Troissy.

Produktion på 80 000 flaskor per år och chefsvinmakare är Jérôme Dehours. Filosofin är biodynamisk odling, ek, låg dosage, och det mest intressanta med producenten – vingårdslägesviner.

Lokation

Vinifiering

Dehours är närmast en provkarta över hur hipsterchampagne produceras 2017. Förutom de traditionella cuvéerna producerar man champagner från specifika vingårdslägen, lieu-dit, i mycket små upplagor. Totalt gör man sju lieu-dit-champagner i en portfölj man kallar Coeur de terroir. Fem av dessa går under samlingsnamnet La collection de parcelles:

Två går under samlingsnamnet Côteaux Champenois:

På den mycket smakfulla webbsidan kan man dessutom se de exakta lägena.

Flaskan jag provat kommer från vingårdsläget Brisefer i Mareuil-le-Port och är en årgångschampagne från 2006. Total produktion det året var 1794 flaskor. 100% chardonnay från rankor planterade 1966 och 1992.

Skörd 28 september 2006, jäsning på ekfat, buteljering i juni 2007.

Dosage på två gram per liter, degorgerad i oktober 2014.

Bedömning

Doften är medelstor av kalk, champinjoner, blodgrape och honung.

Smaken domineras kraftigt av kalk och champinjoner, med bismaker som smultron, päron och ingefära. Vid oxidativ eftersmak. Bubblor som lägger sig snabbt.

En intressant champagne som ligger nära Leclerc Briants vingårdschampagner i stil, trots att dessa till största delen görs på röda druvor. Typisk sommelierchampagne på new nordic-restauranger med låg intensitet/längd men med komplexa smakstrukturer. Kan dock bli lite som att lyssna på indieband som Radio Dept. och Growlers –  själva soundet är bättre än låtarna.

Karaktär

Betyg

84 (87) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Fyra av producentens champagner finns på Systembolaget i januari 2017, faktiskt två (!) årgångar av Brisefer. Plus de Bulles har hela tretton champagner. Starkt köpråd på dessa, stor sannolikhet att priserna kommer att rasa iväg som det gjort med exempelvis Selosse och Egly-Ouriet.

 

Namn: 2006 Dehours Brisefer

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 2 g/l.

Degorgerad: Oktober 2014.

Betyg: 84 (87)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *