Prenumerera

2009 Damien Hugot Vieilles Vignes

Av den 2 maj, 2017 i 2009, 350-500 kr, 88 p, Blanc de blancs, Épernay, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Damien Hugots årgångslösa årgångschampagne sticker ut som det bästa köpet i portföljen. Oklart om det är eken, gamla rankor eller terroiren som gör det.

Damien Hugot är en odlare i Épernay som började producera champagne på 1990-talet. Produktionen ligger på ynka 25 000 flaskor per år från sex hektar i Chouilly, Épernay och Cramant, i huvudsak chardonnay.

Portföljen består av tv NV (rosé, BdB), en BdB-årgångschampagne samt denna champagne som är gjord på gamla stockar. Av någon anledning skrivs dock inte årgången ut, så officiellt är det en NV-champagne.

Filosofin är lite blandad beroende på vin där en del får ligga på ek, en del på ståltank, en del med hög dosage, en del med låg dosage, viss malolaktisk jäsning etc.

Chefsvinmakare är Damien Hugot.

Karta

Vinifiering

Detta champagne är gjord på chardonnaydruvor från Chouilly och Cramant, samtliga från skörden 2009. Det är den enda av producentens champagner som lagras på ekfat, i detta fall sex månader på Bourgognefat. Dosagen är på 3,5 gram per liter och denna flaska degorgerades i juni 2016

Bedömning

Medelstor doft av skumbanan,. vanilj, champinjoner och gula äpplen.

Smaken är producenttypiskt fruktig med dominans av gula äpplen, champinjoner och krita. Antydan till tropiska frukter och en fin rund, smörighet i eftersmaken.

Jag har lite svårt för Hugots insmickrade fruktighet som får mig att tvivla på att dosagen är så låg som 3,5 gram per liter. Med det sagt är detta den bästa av huset champagner då den uppvisar mer terroir, animalitet och komplexitet än resten av portföljen.

Karaktär

Betyg

87 (88) poäng.

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Hela portföljen förutom rosén finns på Systembolaget.

 

Namn: 2009 Damien Hugot Vielles Vignes

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 3,5 g/liter.

Degorgerad: Juni 2016.

Betyg: 87 (88)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *