Prenumerera

NV Damien Hugot Blanc de blancs

Av den 12 december, 2016 i 250-350 kr, 83 p, Blanc de blancs, Épernay, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Damien Hugot har nått ett visst rykte bland champagnenördar i Sverige i och med att importören Cavisten börjat importera hans champagner. Jag testar hans standard-blanc de blancs och det är avgjort en producent att hålla ögonen på.

Damien Hugot är en odlare i Épernay som började producera champagne på 1990-talet. Produktionen ligger på ynka 25 000 flaskor per år från sex hektar i Chouilly, Épernay och Cramant, i huvudsak chardonnay.

Portföljen består av tre NV (rosé, VV och denna BdB) samt en årggångschampagne. Filosofin är lite blandad beroende på vin där en del får ligga på ek, en del på ståltank, en del med hög dosage, en del med låg dosage, viss malolaktisk jäsning etc.

Chefsvinmakare är Damien Hugot.

Karta

Vinifiering

Denna årgångslösa blanc de blancs är gjord av druvor från 2012 (70%) och 2011 (30%). Ståltank, viss malolaktisk jäsning och dosage på 8 gram per liter. Degorgerad i december 2015 så drygt tre år på jästen.

Bedömning

Medelstor doft av skolkritor, gula äpplen och stjärnfrukt.

I grunden en champagne med fruktig smak av gula äpplen samt sekundäraromer som ingefära, kryddnejlika och vitpeppar. Medelhög till hög syra.

En insmickrande champagne med fin längd och intensitet men som saknar lite komplexitet. Hög syra men tyvärr aningen hög dosage så jag skulle tro att den blir för söt om den lagras längre tid.

Prisvärd.

Karaktär

Betyg

82 (83) poäng.

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Hela portföljen förutom rosén finns på Systembolaget.

 

Namn: NV Damien Hugot Blanc de blancs

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 8 g/liter.

Degorgerad: December 2015.

Betyg: 82 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *