Prenumerera

NV de Saint Gall Extra brut Blanc de blancs Grand cru

Av den 22 juni, 2016 i 500-1000 kr, 80 p, Avize, Blanc de blancs, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Dags igen för en de Saint Gall, denna gång deras låg-dosage BdB från grand cru-gårdar. Terroirdriven men också med de problem som låg-dosage-champagner ofta har.

de Saint Gall är varumärket som kooperativet Union Champagne använder när de säljer sina egna champagner. Kooperativet bildades 1966 och består av nästan 2 000 medlemmar som odlar på en areal av 1 200 hektar. Alla vingårdar är minst premier cru-klassade och lejonparten ligger i Côte des Blanc. Basen är grand cru-byn Avize men de har vingårdar i ett flertal andra byar, som Bouzy, Le Mesnil och Cramant. Dagens vinmakare är Yannick Collet.

Man har länge försett de större husen med druvor till prestigechampagner som Comtes de Champagne, Grand Siècle och Dom Pérignon.

Kooperativet producerar drygt 12 000 000 flaskor per år men ungefär 2 200 000 flaskor säljs under varumärket De Saint Gall.

Lokation

Vinifiering

Tyvärr begränsad information om vinifieringen. 100% grand cru chardonnay, tre år på jästen och basviner från 2002, enligt hemsidan. Dosage på 0,5 g/l men restsötma på 5 g/l låter lite konstigt.

Bedömning

Som helhet är det här en hyfsat terroirdriven champagne som skulle mått bättre av lite större kropp.

Doften är medelstor med bränt smör, sparris, gräs och krut.

Smaken är medelintensiv med tropiska citrusfrukter, mineraler och champinjoner. För hög syra vilket gör den lite endimensionell.

Karaktär

Betyg

78 (80) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget för 529:-.

I dagsläget (juni, 2016) finns elva av producentens viner på beställningssortimentet, bl.a. deras prestige Cuvée Orpale från 1990.

 

De Saint Gall

Namn: NV de Saint Gall Extra brut Blanc de blancs Grand cru

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 0,5 g/l.

Degorgerad: Oklart.

Betyg: 78 (80)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *