Prenumerera

NV Veuve Fourny & Fils Blanc de Blancs

Av den 9 januari, 2016 i 250-350 kr, 83 p, Blanc de blancs, NV, Vertus | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

I premier cru-byn Vertus finns producenten Veuve Fourny & Fils, en producent som nått viss framgång med fokus på gamla stockar, ekfat och låg dosage.

Vinmakarna Emmanuel och Charles-Henry Fourny har nio hektar av huvudsakligen chardonnay att arbeta med och filosofin är att inverka så lite som möjligt under hela vinifieringen.

I dagsläget gör man nio olika champagner där knappt hälften är utan dosage eller med mycket liten dosage. Alla druvor är från stockar äldre än 40 år och endast druvmust från första pressningen används. Prestigechampagnen Clos Faubourg Notre-Dame görs på druvor från en vingård och jäses på gamla ekfat.

Firman producerar ungefär 160 000 flaskor per år.

Karta

Vinifiering

Den årgångslösa BdB:en görs på druvmust som till 25% jäst på gamla, små ekfat. Cuvéen blandas sedan på tre efter varandra följande årgångar samt på 20% reservviner. Flaskorna lagras minst två och ett halvt år i källare. Dosagen är sex gram per liter och flaskan som provats degorgerades i september 2015.

Min gissning är att årgångarna i cuvéen är 08-09-10

Bedömning

Champagnen har ytterst små bubblor, något som vanligtvis beror på låg temperatur under källarlagringen.

Doften är initialt tillbakadragen med antydan av vit sparris, gula äpplen och rejält med mineraler. Smaken är tillknäppt men öppnar upp mot gröna äpplen, grape, krita och små nöttoner som sannolikt utvecklas med ålder. Eftersmaken är kort med fokus på citrus och mineraler.

Efter en halvtimmes glasutveckling presterar den som bäst med en anad rostad ekton och terroirsmaker som champinjoner och mineraler. Inte helt olikt Leclerc-Briants standardcuvéer.

Det finns inget att anmärka på i vinifieringen och med ett bättre druvmaterial hade det kunnat blir hur bra som helst. Sannolikt bäst om tre till fem år – om den dricks för direktkonsumtion bör glasutvecklingen beaktas. Bra prisvärde men för tillknäppt för att bjuda på parmiddagen, det här är en champagne för nördar som har tid att reflektera.

Passar bäst som aperitif.

Betyg

79 (83) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget för 259:-.

I dagsläget (januari, 2016) finns sju av producentens viner på beställningssortimentet, bl.a. årgångs-BdB:n (389:-) samt prestigechampagnen (799:-) som nämns ovan.

En extra eloge till producenten då all väsentlig information som dosage och degorgeringsdatum finns på etiketten på baksidan. Se och lär.

 

Fourny logo

Namn: NV Veuve Fourny & Fils Blanc de Blancs

Druvor: 100% chardonnay

Dosage: 6 g/l

Degorgerad: September 2015

Betyg: 79 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *