Prenumerera

2005 Dehours Les Genevraux

Av den 3 juli, 2017 i 2005, 350-500 kr, 83 p, Blanc de noirs, Cerseuil, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Dehours vingårdslägeschampagner är mycket eftertraktade så det är alltid en trevlig överraskning när man hittar dem på restauranger. Jag har tidigara provat Brisefer, nu är det dags för Les Genevraux – en champagne som görs till 100% på pinot meuiner.

Dehours grundades 1930 men det var först i mitten av 90-talet som den lilla producenten ställde om till kvalitetsinriktad produktion. Man håller till i Cerseuil i Marnedalen och har även växtplatser i Mareuil-le-Port, Oeuilly och Troissy.

Produktion på 80 000 flaskor per år och chefsvinmakare är Jérôme Dehours. Filosofin är biodynamisk odling, ek, låg dosage, och det mest intressanta med producenten – vingårdslägesviner.

Lokation

Vinifiering

Dehours är närmast en provkarta över hur hipsterchampagne produceras 2017. Förutom de traditionella cuvéerna producerar man champagner från specifika vingårdslägen, lieu-dit, i mycket små upplagor. Totalt gör man sju lieu-dit-champagner i en portfölj man kallar Coeur de terroir. Fem av dessa går under samlingsnamnet La collection de parcelles:

Två går under samlingsnamnet Côteaux Champenois:

På den mycket smakfulla webbsidan kan man dessutom se de exakta lägena.

Flaskan jag provat kommer från vingårdsläget Les Genevraux i Mareuil-le-Port och är en årgångschampagne från 2005. Total produktion det året var 2389 flaskor. 100% pinot meunier från rankor planterade 1979.

Jäsning på ekfat, buteljering i juli 2006.

Dosage på tre gram per liter, degorgerad i april 2012.

Bedömning

Doften är medelstor av champinjoner, krita och aprikos.

Smaken domineras, precis som Brisefer, kraftigt av kalk och champinjoner. Sekundärsmaker i form av brioche och apelsiner. Medelhög syra och kort eftersmak. Vinner inte på mer lagring.

En bra terroirchampagne som inte når upp i samma klass som Brisefer, främst på grund av låg intensitet och längd. Komplexiteten levererar som brukligt.

Karaktär

Betyg

83 (83) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Fyra av producentens champagner finns på Systembolaget i juli 2017. Plus de Bulles har hela tretton champagner. Starkt köpråd på dessa, stor sannolikhet att priserna kommer att rasa iväg som det gjort med exempelvis Selosse och Egly-Ouriet.

Dracks på Dorsia i Göteborg.

 

Namn: 2005 Dehours Les Genevraux

Druvor: 100% pinot meunier.

Dosage: 3 g/l.

Degorgerad: April 2012.

Betyg: 83 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *