Prenumerera

2010 Roses de Jeanne Presle

Av den 28 mars, 2017 i 2010, 500-1000 kr, 90 p, Aube, Blanc de noirs, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Bouchards vingårdschampagner är hett eftertraktade bland sommelierer och nördar i allmänhet. Begränsad produktion och dogmatisk produktionsfilosofi gör dessa till dyrgripar och troféer att visa upp i vinforum.

I södra champagne, närmare bestämt Aube, hittar vi en av de mest intressanta odlarna i Champagne, Cédric Bouchard. Han säljer numera alla sina viner under varumärket Roses de Jeanne och har en minst sagt konsekvent syn på champagneproduktion.

Grundfilosofin är att med vinifieringen påverka druvmaterialet så lite som möjligt. Detta genom att undvika ek, filtrering, dosage – ja i princip allt. All viner är lieu-dit, en druvsort och en årgång. Inget blandande som kan inkräkta på filosofin.

Då han äger ett begränsat antal hektar odlingar, har en hög kvalitetskontroll på druvorna samt gör vinerna lieu-dit innebär det att upplagorna är försvinnande små – oftast bara runt 1 000 flaskor per champagne. Så om du ser en flaska, bara köp. Ditt säkraste kort är sannolikt att komma över en flaska på någon restaurang med ambitiös vinlista.

Karta

Vinifiering

Presle är namnet på en 0,2548 hektar stor vingård i Celles-sur-Ource där Cédric så sent som 2007 planterade tio olika kloner av pinot noir. Ståltank, ingen dosage, degorgerad i april 2014. Officiellt en NV då den ej legat tillräckligt länge på jästfällningen.

Bedömning

Doften är svag av apelsin och päron.

Smaken är extremt ren, elegant och, tyvärr, kort. Vill man vara elak kan man säga att det påminner om en torr prosecco med mineralitet, vill man vara snäll kan man säga att detta är en aromatisk och fruktig champagne byggd kring röda äpplen och svag tuttifrutti. En viss gräddighet går också att skönja.

Imponerande att få till komplexiteten med så unga stockar men intensiteten och längden imponerar inte, i alla fall inte i dag.

Karaktär

Betyg

86 (90) poäng

Andras provanteckningar

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Svår att få tag på, dracks på Fäviken.

Namn: 2010 Roses de Jeanne Presle

Druvor: 100% pinot noir.

Dosage: 0 g/l.

Degorgerad: December 2014.

Betyg: 86 (90)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *