Prenumerera

NV Leclerc Briant La Ravinne

Av den 19 augusti, 2016 i 250-350 kr, 75 p, Blanc de noirs, NV, Verneuil | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Leclerc Briant har ett flertal hyllade vingårdsviner, monocru, i sin portfölj. Den senaste är La Ravinne och består uteslutande av pinot meunier.

Leclerc Briant är intressant på flera sätt. Vinerna är lätta att få tag på i Sverige, trots låg produktion. Priserna är mycket moderata, terroiren kalkrik.

Totalt äger firman 30 premier cru-hektar och köper in resten från lojala odlare, allt organiskt odlat. Chef de cave är var Pascal Leclerc och hans ideologi är var helt terroirfokuserad. Man har nyligen bytt ägare.

Produktion på ungefär 150 000 flaskor per år.

Karta

Vinifiering

La Ravinne är en av fyra årgångslösa monocru. Druvmaterialet kommer från den två hektar stora vingården La Ravinne i Verneuil, 25 km väster om Épernay. Övriga monocru i sortimentet är från Cumières.

Tyvärr finns ingen information att tillgå om detta vin, det är inte ens representerat på producentens hemsida. Övriga vingårdsviner ligger fem år på jästen och har en låg dosage på rung 4 gram per liter.

Bedömning

Denna champagne delar lite av karaktären som syskonet Les Chèvres Pierreuses har – den initiala upphetsningen över terroiren dämpas av brist på komplexitet och överraskningar.

Doften är mycket kraftig av champinjoner, mossa och smör.

Smaken är intensiv och lämnar en smak av engelsk fruktkaka i munnen. Den är mycket intensiv men tyvärr endimensionell. Något av en besvikelse och avgjort sämre än syskonen från Cumières.

Begränsad glasutveckling. Medelhög syra.

Karaktär

Betyg

75 (75) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Köpt på Systembolaget för 333:-.

I dagsläget (augusti, 2016) finns sex olika Leclerc Briant-champagner hos Systemboalget:

Namn: NV Leclerc Briant La Ravinne

Druvor: 100% pinot meunier.

Dosage: Okänt.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 75 (75)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *