Lombard har fått svensk distribution och jag provar deras på pappret intressanta lågdosage-blanc de noirs. Ett lovande försök men misstänker att producentens mer ambitiösa cuvéer är bättre köp.
Lombard är en relativt okänd producent som förfogar över bra druvmaterial från Montagne de Reims. Totalt har man tillgång till druvor från 100 hektar där en mindre del är egna odlingar. Vinmakaren Christophe Pitois har inte mindre än 15 olika cuvéer i sin portfölj, låt vara att flera av dem har liknande vinifiering men olika druvursprung.
Filosofin är låg dosage och rena smaker.
Man håller till i Épernay.
Karta
Vinifiering
Detta är en årgångslös champagne som görs på 100% pinot noir vars kvalitetsklass är minst premier cru. Ståltank och 48 månader på jästfällningen. Dosage på fyra gram per liter.
Denna flaska degorgerades i oktober 2016.
Bedömning
Doften är medelstor av krut, ingefära, aprikos och vanilj.
Smaken är förväntat tillknäppt, torr och med hög syra. Viss ryggrad av frukt, främst blodapelsin och jordgubbar. Dagen efter är syran något mindre framträdande.
En stilren champagne som har obalanserat hög syra. En champagne som skulle må bättre av högre druvkvalitet, senare skörd eller lite tid på ek. Stilen är dock intressant så jag skall testa någon av producentens mer ambitiösa cuvéer.
Karaktär
- Intensitet: 78
- Komplexitet: 73
- Längd: 80
Betyg
73 (75) poäng
Andras provanteckningar
Övrigt
I dagsläget (december, 2017) finns två av producentens viner på beställningssortimentet hos Systembolaget. Denna kostar 299:-.

Namn: NV Lombard Blanc de noirs Premier Cru Extra brut
Druvor: 100% pinot noir.
Dosage: 4 g/l
Degorgerad: Oktober, 2016.
Betyg: 73 (75)
NV Lombard Blanc de noirs Premier Cru Extra brut
-
Betyg - 75%
75%