Prenumerera

NV Savart L’Ouverture

Av den 6 februari, 2017 i 250-350 kr, 80 p, Blanc de noirs, Écueil, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Savarts enklaste champagne är en småtrevlig bekantskap men knappast något för parmiddagen. Fin komplexitet men saknar längd och intensitet.

Savart håller till i premier cru-byn Écueil, en by med tre färdedelar pinot och resten fördelat mellan chardonnay och meunier. Producenten har fyra hektar i Écueil och Villers-aux-Nœuds, mestadels pinot noir.

Chefsvinmakare är sedan 2005 Frédéric Savart och filosofin är, gissa tre gånger, låg dosage, gamla stockar, undvik malo, lågt skördeutag et al. På senare år har man också börjat experimentera med både nya och gamla ekfat.

Generellt är stilen mycket elegant utan bismaker som stör, men också lite tråkig.

Lokation

Vinifiering

L’Ouverture är Savarts enklaste champagne och görs på hans yngsta pinot noir-stockar i Écueil (premier cru). 85% av musten jäses och lagras på ståltank, resterande på stora ekfat. Malolaktisk jäsning genomförs. Årgångssammansättningen är en tredjedel var av 2013/2012/2011.

Dosage på sju gram per liter och degorgerad 4 november 2015.

Denna champagne görs i 20 000 flaskor per år.

Bedömning

Doften är stickig av kolsyra och centreras runt smultron, ananas och björnbär.

Smaken är kort men intressant. Primärsmaker är röda bär som jordgubbe, moreller och smultron. Lite anis efter en stund följt av mineraler i eftersmaken. Medelhög till hög syra.

En småtrevlig, elegant sommarchampagne som har alldeles för kort smak. Det finns en skönhet i champagnen men den balanserar på en skör tråd för att undvika en urvattnad upplevelse.

Viss glasutveckling mot gröna äpplen och vitpeppar. Klarar ej av uppvärmning.

Karaktär

Betyg

77 (80) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Köpt av Caviste 2015.

Namn: NV Savart L’Ouverture

Druvor: 100% pinot noir.

Dosage: 7 gram/liter.

Degorgerad: November 2015.

Betyg: 77 (80)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *