Prenumerera

1999 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

Av den 15 februari, 2016 i 1999, 93 p, Mareuil-sur-Aÿ, Millésime, Över 1000 kr, Prestige | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Det här är en champagne som visar hur vinifiering skall göras om man har bra självförtroende och högkvalitativt druvmaterial. Se och lär.

Billecart-Salmon är ett av få medelstora hus om fortfarande är familjeägt. Firman grundades 1818 efter äktenskapet mellan Nicolas François Billecart och Elisabeth Salmon och är baserat i premier cru-byn Mareuil-sur-Aÿ.

95% av druvorna köps in från odlare, bland annat från Le Mesnil, Cramant och Avize medan resterande druvor hämtas från hembyn. Chefsvinmakare är François Domi och filosofin är att undvika oxidering så mycket som möjligt. Överlag känns vinerna stramt eleganta med integrerad syra vilket gör att de passar bra till modern matlagning med fokus på rena smaker.

Den årgångslösa portföljen är bred med standardcuvée, blanc de blancs, zero dosage, demi-sec och Brut Sous Bois. Den sistnämnda är ekfatslagrad på fat från Jadot. Årgångsvinerna består av en cuvée, en blanc de blancs samt två prestiger uppkallade efter grundarna, Cuvée Nicolas François Billecart och rosén Cuvée Elisabeth Salmon. Man saluför också sendegorgerade varianter av Cuvée NFB samt rena vingårdsviner från Clos Saint-Hilaire (100% pinot).

Firman producerar ungefär 1 800 000 flaskor per år.

Karta

Vinifiering

Cuvée Nicolas François Billecart görs av 60% pinot noir från Montagne de Reims och 40% chardonnay från Côte de blancs. Jäsning till en tredjedel på gamla ekfat och vid låg temperatur. Oxidering undviks till varje pris.

Dosage på 3 gram per liter, okänt degorgeringsdatum.

Bedömning

Ett sånt här vin skall provas blint då förväntningarna annars tenderar att påverka betyget. Det är ett vin som hyllats unisont och 1959 års version vann Millenniumprovningen och tog hem priset 1900-talets bästa champagne före Krug, Bollinger, Roederer och the usual suspects.

Doften är lika pigg som bubblorna och du hittar päron, brioche, krita, sparris och Granny Smith. Smaken är mycket läckert integrerad utan bismaker som far fram och tillbaka. Grunden är en fruktighet baserat på gröna äpplen som sedan byggs ut med päron, blodgrape och smörighet. De rena mineralerna kommer i eftersmaken.

Glasutvecklingen adderar hasselnötter och vaga toner av ananas och tobak. Bedömer att 1999:an presterar på topp om sju till tio år.

Passar bra till modern matlagning med rena smaker.

Betyg

90 (93) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt hos Madame Salvatori, som tyvärr gick bort nyligen, till fyndpriset 66 euro.

I dagsläget (februari, 2016) finns tio av producentens viner på beställningssortimentet, bl.a. vingårds-prestigen (3 899:-) samt den fatlagrade standardcuvéen (549:-).

 

Namn: 1999 Billecart-Salmon Cuvée Nicolas François Billecart

Druvor: 60% pinot noir och 40% chardonnay.

Dosage: 3 g/l

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 90 (93)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *