Prenumerera

2000 Duval-Leroy Femme de Champagne

Av den 18 augusti, 2016 i 2000, 90 p, Millésime, Över 1000 kr, Prestige, Sendegorgerad, Vertus | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Duval-Leroy har som uttalad ideologi att inte tillmötesgå de amerikanska och asiatiska marknadernas efterfrågan på fruktiga och intensiva prestigechampagner. Här är det elegans som gäller.

Duval-Leroy var tidigare ett hus som producerade champagner som andra satte sina etiketter på, typ stormarknader, restauranger och kändisar. I början av nittotalet beslutade ledningen att upphöra med detta och man har efter det positionerat sig som ett kvalitetshus med inriktning mot eleganta champagner.

Hembyn är Vertus och chefsvinmakare är Sandrine Logette-Jardin.

Man äger 200 hektar i Côte des Blancs, vilket täcker en tredjedel av behovet, och producerar 5,5 miljoner flaskor på år.

Lokation

Vinifiering

Detta är fjärde utgåvan av Duval-Leroys prestigechampagne, efter 1990, 1995 och 1996. Blenden varierar en del mellan årgångarna men för 2000 gäller 95% chardonnay och 5% pinot noir från grand cru-lägen i Avize, Chouilly, Oger, Le Mesnil och Bouzy.

25% jäsning på gamla ekfat.

Okänt degorgeringsdatum men skall ligga åtminstone 10 år på jästen. Dosage på 6 gram per liter.

Bedömning

Duval-Leroys prestigechampagne är en mycket elegant skapelse som dock delar ett problem med många andra prestigechampagner. Den är inte prisvärd. Speciellt tydligt blir detta då den provas mot andra kvalitetschampagner i prisklassen 350-500:-.

Doften är blommigt aromatisk men innehåller också markörer för dyr kvalitetschampagne: snusk och champinjoner. Även krusbär går att hitta.

Smaken är tvådimensionell med en köttig pinot-inledning som tvärt går över i grape och tonic. En blommig lätthet ligger över den imponerande längden på eftersmaken. Medelhög till hög syra.

Glasutveckling ger sekundäraromer av nötter och smör.

På grund av dess schizofrena komplexitet dricker jag den helst som den är, utan mat.

Karaktär

Betyg

88 (90) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget för 999:- (ej prisvärt, rimligt pris är drygt 600:-).

I dagsläget (augusti, 2016) finns åtta av producentens viner på beställningssortimentet, bl.a. deras prestige Femme de Champagne från 1996.

 

Namn: 2000 Duval-Leroy Femme de Champagne

Druvor: 95% chardonnay, 5% pinot noir.

Dosage: 6 g/l.

Degorgerad: Oklart.

Betyg: 88 (90)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *