Prenumerera

2004 Leclerc Briant Divine

Av den 16 januari, 2017 i 2004, 350-500 kr, 90 p, Épernay, Millésime, Prestige | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Leclerc Briant är en producent som är lätt att tycka om med sin tydliga filosofi och tydliga smaker. Toppvinet är inget undantag men passa på att köpa. Det kan vara den sista årgången.

Leclerc Briant är intressant på flera sätt. Vinerna är lätta att få tag på i Sverige, trots låg produktion. Priserna är mycket moderata, terroiren kalkrik.

Totalt äger firman 30 premier cru-hektar och köper in resten från lojala odlare, allt organiskt odlat. Chef de cave är var Pascal Leclerc och hans ideologi är var helt terroirfokuserad. Man har nyligen bytt ägare så framtiden ser något oviss ut.

Produktion på ungefär 150 000 flaskor per år.

Karta

Vinifiering

Divine är Leclerc Briants prestigechampagne även om det modesta priset ligger under 400 kronor. Historiskt sett har Leclerc Briant varit återhållsamma med att släppa Divine, och den gjordes bara fyra gånger mellan 1990 och 2004. I och med Pascal Leclercs bortgång, och med det försäljningen av bolaget och vingårdarna, är 2004:an kanske den sista rena vintage-Divinen vi får se från Leclerc Briant. I portföljen nu finns istället en 2006 Divine gjord på solera från 2004 och 2005.

2004:an har en blend av 50/50 pinot/chardonnay med druvor från Dizy, Cumières, Damery och Hautvillers.

Dosage på sex gram per liter, oklart degorgeringsdatum.

Bedömning

Doften är stor till medelstor av röda bär, vanilj och svavel.

Smaken är intensiv och lång. Husets karaktäristiska blandning av kalk och champinjoner finns där men på ett mer diskret sätt än i monocru-vinerna, mer elegant. Syran är medelstor, frukten koncentrerad runt smultron. Viss citrus.

Glasutvecklingen vittnar om fortsatt lagringspotential. Nya aromer efter en timme är krut och kanel. Kalken känns mer genomträngande vid några graders uppvärmning.

Som helhet en prisvärd champagne men ibland önskar jag mer spänning hos Leclerc Briant. Fint hantverk och rena smaker men överraskar sällan. En Leclerc Briant gör sig nästan alltid bäst som referens i champagneprovningar för att visa hur olika champagner kan smaka. Det går faktiskt att tröttna på kalk/champinjon-grundsmaken.

Karaktär

Betyg

88 (90) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

I dagsläget (januari, 2017) finns sex olika Leclerc Briant-champagner hos Systembolaget

 

Namn: 2004 Leclerc Briant Divine

Druvor: 50% chardonnay, 50% pinot noir.

Dosage: 6 g/l.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 88 (90)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *