Prenumerera

2004 Paul Bara Special Club

Av den 24 september, 2016 i 2004, 500-1000 kr, 90 p, Bouzy, Millésime, Prestige | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Paul Bara är kungen av fruktiga pinot-dominerade champagner från Bouzy, i viss konkurrens med André Clouet. Special Club från 2004 är inget undantag.

Paul Bara grundades 1833 i Bouzy och drivs i sjunde generationen av Christian Forget. Bara är förutom sina fruktiga champagner även kända för sina stilla rödviner, Bouzy Rogue.

Man förfogar över 11 hektar i och runt Bouzy där 9,5 hektar är pinot noir och resterande är chardonnay. Medelåldern på rankorna är 25 år.

Produktionen på 100 000 flaskor per år.

 

Ett foto publicerat av Marcus Hansson (@d3marcus)

Här en bild från en privat provning hos producenten 2014.

Lokation

Vinifiering

Special Club är varumärket som 26 mindre, kvalitetsinriktade odlare använder för att konkurrera med de större producenternas prestigechampagner. Alla Special Club-flaskor ser likadana ut förutom innehållet på etiketten. Min personliga uppfattning är att kvalitetsskillnaden mellan olika Special Club är mycket stor. Förlita dig inte på varumärket.

Denna champagne är gjord på 70% pinot och 30% chardonnay, samtliga druvor från grand cru-klassade områden och med en medelålder på stockarna på 35 år.

Flaskan degorgerades i oktober 2011 men observera att den har släppts med flera olika degorgeringsdatum. Dosage på åtta gram per liter.

Bedömning

En stiltypisk Paul Bara med karaktäristiska röda frukter.

Doften är medelkraftig av röda äpplen, smågodis och smultron.

Smaken är mycket lång, enastående lång för att vara en 2004:a. Det finns också en fin intensitet i fruktigheten som gör att den fungerar bra som matchampagne. Primärsmakerna är smultron och svartvinbärsblad, i eftersmaken framträder vingummin och moreller.

Hela champagnen känns färdigutvecklad med lagom mycket syra så att fruktigheten inte tar över helt. Bra parmiddagschampagne för att lura in vänner i champagneträsket. Personligen håller jag dock Comtesse Marie de France högre, främst pga lägre dosage och högre mineralitet.

Karaktär

Betyg

90 (90) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

I dagsläget (september, 2016) finns tre av producentens viner på beställningssortimentet, bland annat denna för 499:-.

 

Namn: 2004 Paul Bara Special Club

Druvor: 70% pinot noir, 30% chardonnay.

Dosage: 8 g/liter.

Degorgerad: Oktober, 2011.

Betyg: 90 (90)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *