Prenumerera

2006 Vilmart & Cie Cœur de Cuvée

Av den 12 juni, 2017 i 2006, 500-1000 kr, 91 p, Millésime, Prestige, Rilly | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Vilmarts prestigecuvée Cœur de Cuvée är ett säkert kort bland champagnenybörjare och amerikanare. Inte så konstigt då den är expressiv och håller en mycket hög lägstanivå.

Vilmart är en mycket populär odlare i Rilly som de senaste femton åren byggt upp en kultstatus, inte minst här i Sverige då vinerna är relativt lätta att få tag på trots låg produktion. Nackdelen med detta är förstås att priserna snabbt drar iväg – den här flaskan kostade exempelvis 777 kronor vid släppet 2014, två år senare har priset gått upp med 15%. Tittar man på Wine-searcher så är de internationella priserna ännu högre.

Producenten grundades 1890 men det var inte förrän i slutet av 1990-talet som produktionen blev mer kvalitetsinriktad i och med att Laurent Champs tog över verksamheten. Filosofin är ekfatslagring på både stora och små fat samt blockering av malolaktisk jäsning. Cuvéerna är i första hand chardonnay-dominerade, trots läget och druvkvalitén är premier cru.

Produktionen ligger på 115 000 flaskor per år.

Karta

Vinifiering

80% chardonnay och 20% pinot noir från 55 år gamla stockar. Endast första pressningen, 10 månader på 228 liters ekfat, ingen malokatisk jäsning.

Dosage på 8 gram per liter och degorgerad i mars 2013. Denna årgång gjordes det 5 000 flaskor Cœur de Cuvée, normal produktion är annars runt 3 000.

Bedömning

Doften är medelintensiv av krut, vanilj och hasselnötter.

Smaken är intensiv och rund av gula äpplen, nougat, krita och tropiska frukter. Tydlig ekkaraktär och viss oxidation.

Detta är en mycket enkel champagne att tycka om och rekommenderas till alla som precis fått upp intresset för champagne. Jag kan dock tycka att vinifieringen ibland tar överhanden i Vilmarts champagner vilket gör att det inte är någon större skillnad mellan årgångarna. Detta är på både gott och ont, så klart.

Karaktär

Betyg

90 (91) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Vilmart finns ibland i Systembolagets beställningssortiment, eller hos Franska vinlistan.

 

Namn: 2006 Vilmart & Cie Cœur de Cuvée

Druvor: 80% chardonnay, 20% pinot noir.

Dosage: 8 g/l.

Degorgerad: Mars 2013.

Betyg: 90 (91)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *