Prenumerera

2002 Moët & Chandon Grande Vintage Rosé

Av den 12 januari, 2017 i 2002, 500-1000 kr, 84 p, Épernay, Millésime, Rosé | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Moët & Chandon är allmänt baktalat av självutnämnda champagneexperter men min erfarenhet är att vintage-cuvéerna brukar vara riktigt vassa. Frågan är hur bra rosén från 2002 är. 

För mig är Moët & Chandon ett märkligt hus. Standardchampagnen är en axelryckning, Dom Pérignon ofta en besvikelse jämfört med andra prestiger medan årgångschampagnerna brukar vara fantastiska – och otroligt prisvärda. Återstår att se hur det är med vintage-rosé.

Firman grundades 1734 och håller till i Épernay bredvid de andra drakarna på Avenue de Champagne. Produktionen är gigantiska 32 miljoner flaskor per år vilket innebär att man köper in 75% av alla druvor. Själva äger man 550 hektar vingårdar. En övervägande majoritet av produktionen går på export.

Chefsvinmakare är Benoît Gouez och Richard Geoffroy.

Karta

Vinifiering

Moët & Chandon har gjort totalt årgångschampagner 69 år till dags dato – 38 av åren har roséårgångschampagner tagits fram. Blenden består av 51% pinot noir, 28% chardonnay och 21% pinot meunier. Färg genom tillsats av stilla pinot (27%). Dosage på 5,5 gram per liter.

Okänt degorgeringsdatum men minst sju år på jästen.

Bedömning

Doften är medelstor av hallon, tallbark, hårda russin och rosor.

Smaken är allt annat än insmickrande med en relativt hög beska. Hög fyllighet, animalisk, tobak och hallon. Glasutveckling ger ökad fruktighet i form av jordgubbar.

Detta är en champagne med hög integritet och inget jag förväntar mig av ett så stort hus som Moët. Dock mer intressant än bra med sin beska, animaliska matchampagnestil. Rekommenderar dekantering en timme i karaff.

Karaktär

Betyg

83 (84) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Finns ej på Systembolaget.

Namn: 2002 Moët & Chandon Rosé

Druvor: 51% pinot noir, 28% chardonnay, 21% pinot meunier.

Dosage: 5,5 g/l.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 73 (84)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *