Prenumerera

2006 Bollinger Rosé

Av den 25 augusti, 2017 i 2006, 500-1000 kr, 90 p, Aÿ, Millésime, Rosé | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Detta är sannolikt en specialversion av La Grande Anné rosé från 2006 och säljs endast i tax free-butiker. Ett riktigt bra köp visar det sig. 

Bollinger kanske du känner igen från James Bond-filmerna. I början av filmserien föredrog han Dom Perignon men i och med Moonraker gick han (eller rättare sagt produktionsbolaget) över till Bollinger. Följande champagner har han konsumerat:

Huset är ett av de större i Champagne med en årlig produktion på 2,1 miljoner flaskor. Man äger 144 högrankade hektar av främst pinot vilket täcker runt 70 procent av druvbehovet.

Hembyn är Aÿ och den karaktäristiska husstilen är generös med rostade nötter och ek. En personlig favoritproducent och riktigt bra matchampagner.

Vinmakare är Mathieu Kauffmann.

Karta

Vinifiering

Bollinger gör då och då specialversioner av sina champagner, ofta i samband med nya James Bond-filmer. Det här är firmans första specialversion av en rosé och den säljs endast i tax free-butiker. Tidigare specialversioner har varit La Grande Année med tidigare degorgeringsdatum så en kvalificerad gissning är att detta är en La Grande Année från 2006.

Druvsammansättningen är 72% pinot noir och 28% chardonnay varav sju procentenheter är pinot från Aÿ. Druvorna kommer från nio olika grand och premier cru-byar.

Första jäsningen på små ekfat, minst tio år på jästen, oklart degorgeringsdatum. Dosage på åtta gram per liter.

Bedömning

Doften är generös av mandlar, rök, hallon, krita och apelsin.

Smaken är mycket komplex med en inledande krita/champinjon-smak följt av hallon, rostat bröd, citron, vanilj och rostade mandlar. Medelhög syra.

Ett mycket raffinerat och maskulint vin som passar utmärkt till mat. Stark köprekommendation om du hittar denna.

Karaktär

Betyg

90 (90) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Finns i tax free-butiker, denna inhandlades på Viking Line för 89€.

 

Namn: 2006 Bollinger Rosé

Druvor: 72% pinot noir, 28% chardonnay.

Dosage: 8 g/l.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 90 (90)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *