Prenumerera

NV Egly-Ouriet Grand cru Rosé

Av den 24 augusti, 2017 i 500-1000 kr, 89 p, Ambonnay, Millésime, NV, Rosé | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Egly-Ouriet håller en fantastisk lägstanivå och jag har aldrig blivit besviken när jag provat någon av producentens champagner. Rosén är en perfekt exempel på hur roséer skall smaka när de är som bäst. Dvs. så långt bort från Stureplansrosé man kan komma.

Egly-Ouriet är en av de drivande producenterna bakom odlarchampagnernas frammarsch de senaste decenniet. Firman grundades 1930 och äger tio hektar grand cru-vingårdar i Ambonnay och Bouzy samt två hektar med pinot meunier i Vrigny.

Vinmakaren Francis Egly är en kultodlare nästan i klass med Anselme Selosse vilket tyvärr fått priserna att öka kraftigt de senaste åren, om än inte i samma takt som Selosses dito. Filosofierna är liknande med naturnära odlingsmetoder och ekfat under första jäsningen och faktum är att Selosse köper pinot från Egly till sin egna, legendariska rosé.

Karta

Vinifiering

Rosén görs på 74% pinot noir och 26% chardonnay varar fem procentenheter är Ambonnay rouge på pinot noir. 90% av druvorna kommer från Ambonnay och resterade från Bouzy och Verzenay, alla grand cru.

I denna flaska är 50% från basårgången 2010 och resterande hälften lika uppdelat på reservviner från 2007, 2008 och 2009.

Första jäsningen på ekfat.

54 månader på jästfällningen, dosage på 2 gram per liter, okänt degorgeringsdatum.

Bedömning

Doften är intensiv av kalk och krita.

Smaken är mångfacetterad och med tydligt fokus på krita och terroir. Frukt i form av jorgubbar, liten rökighet och medelhög till hög syra.

Detta är en riktigt bra champagne som smakar som roséchampagne skall smaka – dvs. inte alls som roséchampagne. Här finns inget av insmickrande söta jordgubbar eller vitpepparbitterhet utan lager på lager av olika eleganta smaker.

Karaktär

Betyg

88 (89) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (augusti 20167) finns denna champagne på Systembolaget för 775:- eller runt 70€ i utländska e-handlare.

 

Namn: NV Egly-Ouriet Grand cru Rosé

Druvor: 74% pinoit noir, 26% chardonnay.

Dosage: 2 g/liter.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 88 (89)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *