Prenumerera

NV Gosset Grand Rosé

Av den 24 augusti, 2017 i 350-500 kr, 84 p, Aÿ, NV, Rosé | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Gossets standardchampagne är en klassiker och ett bra sista-minuten-val då den brukar finnas tillgänglig i en hel del Systembolaget-butiker. Den kräver dock lite tid för att öppna upp.

Gosset grundades 1584 och är därmed den äldsta vinmakaren i Champagne. Med en brasklapp. Man började inte att producera champagne förrän på 1700-talet så Ruinart anses allmänt som det hus som producerat champagne längst tid, och som fortfarande är vid liv.

Gossets signum är, förutom champagnevärldens mest sensuella flaskform, hög syra och fokus på roséchampagner. Det är inte ovanligt att det tar 20+ år för en Gosset att öppna upp sig.

Huset äger 12 hektar runt Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rilly. Med en produktion på en miljon flaskor per år så köps 80% av druvorna in, främst till NV-champagnerna.

Chefsvinmakare är Jean-Pierre Mareignier.

Karta

Vinifiering

Grand Rosé är producentens flaggskepp bland de årgångslösa champagnerna och har ett allmänt gott rykte bland vinjournalister och nördar. Den är också en storsäljare i Japan då den sägs passa bra till sushi. Låter mest som något från marknadsavdelningen.

Denna rosé kommer från tre olika årgångar, oklart vilka, med druvsammansättningen 50% pinot noir och 50% chardonnay (varierar mellan årgångarna). I pinot-delen ingår stilla rött vin med åtta procentenheter.

80% av druvorna är premier cru-rankade och 20% grand cru.

Ingen malolaktisk jäsning och fyra och ett halvt år på jästfällningen. Okänt degorgeringsdatum och dosage på 3,5 gram per liter.

Bedömning

Doften är relativt intensiv och aromatisk av rosor, jordgubbar och smultron.

Smaken är fruktig men aningen tillbakadragen. Fokus på jordgubbar, lime och vitpeppar i eftersmaken. Medelhög syra.

Fin längd men behöver flasklagring eller dekantering för att öppna upp. Jag har druckit denna champagne en handfull gånger och kommer ihåg den som en bättre upplevelse får några år sedan.

Karaktär

Betyg

83 (84) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (augusti 20167) finns denna champagne på Systembolaget för 497:-.

 

Namn: NV Gosset Grand Rosé

Druvor: 50% chardonnay, 50% pinot noir.

Dosage: 3,5 g/liter.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 83 (84)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *