Prenumerera

NV René Geoffroy Rosé de saignée

Av den 15 februari, 2017 i 250-350 kr, 84 p, Aÿ, NV, Rosé | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Rosé de saignée är den rosémetod som ger avgjort högst hipsterpoäng. Oklart hur kvalitén påverkas men det är svårt att inte tycka om René Geoffroys rosé gjord med denna metod.

René Geoffroy kommer egentligen från Cumières men flyttade nyligen till Aÿ. Huset har 14 hektar på olika ställen i Marne-dalen varav 11 ligger i Cumières. Fördelningen av stockar är 42% pinot, 39% meunier och 19% chardonnay.

Vinmakare är Jean-Baptiste Geoffroy och han har en modern syn på vinifikation och kvalitet. Husstilen är mineralitet och hög syra.

Produktionen ligger på 120 000 flaskor per år.

Lokation

Vinifiering

Detta är en sk. rosé de saignée, eller rosé genom blödning, som de flesta hipsterodlare med självaktning använder som rosémetod. Det innebär att man låter druvor spontanjäsa ett par dygn innan pressningen vilket gör att druvmusten får en röd färg. Det vanligaste sättet att göra rosé i Champagne är annars att tillsätta stilla rött vin.

Druvorna är premier cru och 100% pinot noir från 25 år gamla stockar. Jordmån av lera och märgel. Jäsning på ek och blockerad malolaktisk jäsning. Årgången är 2012 men den säljs som NV då den ej lagras tre år på flaska innan degorgering.

Dosage på tio gram per liter.

Bedömning

Doften är medelstor av blodapelsin, pomerans, jäst och krossade vitpepparkorn.

Smaken är relativt fruktig med jordgubbar som primärsmak och blodgrape och hallon som sekundärsmaker. Som många andra roséer har den låg komplexitet men en välstrukturerad kropp. Medelhög syra.

Som helhet en maskulin rosé som står upp väl mot mat. Den kalkfattiga terroiren gör dock att komplexiteten blir lidande.

Karaktär

Betyg

84 (84) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Finns att köpa på exempelvis Premiers Grands Crus för 33 € (februari, 2016).

 

Namn: NV René Geoffroy Rosé de saignée

Druvor: 100% pinot noir.

Dosage: 10 g/liter.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 84 (84)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *