Prenumerera

NV Savart Bulle de Rosé

Av den 28 mars, 2016 i 350-500 kr, 83 p, Écueil, NV, Rosé | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Savart är en liten odlarproducent som fått ett visst rykte genom nätvinhandlaren Caviste. Jag har provat deras standardrosé och ser ett fint, men lite tråkigt hantverk.

Savart håller till i premier cru-byn Écueil, en by med tre färdedelar pinot och resten fördelat mellan chardonnay och meunier. Producenten har fyra hektar i Écueil och Villers-aux-Nœuds, mestadels pinot noir.

Chefsvinmakare är sedan 2005 Frédéric Savart och filosofin är, gissa tre gånger, låg dosage, gamla stockar, undvik malo, lågt skördeutag et al. På senare år har man också börjat experimentera med både nya och gamla ekfat.

Generellt är stilen mycket elegant utan bismaker som stör, men också lite tråkig.

Lokation

Vinifiering

Standardrosén görs på druvor från ett litet läge med gamla stockar i Écueil. Basvinerna är från 2012/13 och består till 78% av pinot, varav 8% stilla rödvin, och resten chardonnay. 50% av druvmusten är jäst och lagrad på ekfat och lagring på jästfällningen är beskedliga 18 månader.

Dosage på 6 gram per liter, degorgerad i november 2015.

Bedömning

Det är svårt att tro att det här är en pinotdominerad champagne med tanke på hur lite frukt och hur mycket mineraler den innehåller. Raka motsatsen till fruktbomberna i Bouzy. Superelegant och sannolikt mycket bra till japansk mat och hummer.

Doften är anonym till en början och består av stjärnfrukt, smultron och citron. Jag har mycket svårt att hitta fattoner.

Smaken är stramt elegant med hög syra och mineraler, jordgubbar, vitpeppar och grapefrukt. Glasutvecklingen är försumbar och överlag känns smaken välavvägd men lite endimensionell. Var är sekundäraromerna?

Drickbar i dag men kan utvecklas.

Betyg

81 (83) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Köpt av Caviste 2015.

Namn: NV Savart Bulle de Rosé

Druvor: 78% pinot noir, 22% chardonnay.

Dosage: 6 gram/liter.

Degorgerad: November 2015.

Betyg: 81 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *