Prenumerera

NV Veuve Clicquot Rosé

Av den 24 augusti, 2017 i 350-500 kr, 78 p, NV, Reims, Rosé | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Veuve Clicquot är ett av de klassiska champagnehusen och det tillhör allmänbildningen att åtminstone ha provat deras standardcuvéer, årgångscuvéer samt La Grande Dame. Vill du levla ytterligare rekommenderas Cavé Privée-släppen med sendegorgerade, äldre årgångschampagner.

Veuve Clicquot är en av de mest kända, och största, champagneproducenterna med en årsproduktion på 18 miljoner flaskor. Precis som med de flesta andra storhus är standardcuvéerna vattenkammade, årgångsvinerna ofta rena fynd och prestigerna en mixed bag.

Firman grundades i slutet av 1700-talet av Philippe Clicquot men företagets mest kända person är tveklöst Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin. Prestigecuvéen La Grande Dame är döpt efter henne men i Sverige är hon mest känd under namnet gula änkan. Själva champagnen Gula änkan är dock den halvtorra-versionen av standardchampagnen. Och veuve är ju änka på franska. Rörigt värre.

Nicole-Barbe Clicquot-Ponsardin blev änka vid tjugosju års ålder och blev den första kvinnan att leda en champagneproducent. När hon tog över verksamheten 1805 producerade firman 100 000 flaskor per år och vid hennes död sextio år senare var siffran uppe i 750 000 flaskor, främst beroende på export till Ryssland. Nicole-Barbe introducerade också, tillsammans med Antoine Bohne, remuage-metoden, dvs. metoden att förvara flaskor upp-och-ned i flaskställ för att samla upp sediment. Hon formgav också de ikoniska gula etiketterna som används än i dag.

Firman ägs i dag av LVMH och äger 284 hektar i tjugotvå olika byar. Lejonparten av druvorna köps dock in och går nästan uteslutande till standardcuvéerna. Dagens vinmakare är Dominique Demarville.

Karta

Vinifiering

Veuve Clicquots standardrosé görs på femtio olika crus från olika vingårdar runt om i champagne. Champagnen introducerades redan 1818 då Nicole-Barbe tillsatte en mindre mängd stilla rödvin till firmans standardcuvée – en metod som används i dag också.

Druvsammansättningen är 58% pinot noir, 27% chardonnay samt 15% pinot meunier. 12 procentenheter av pinot noir är stilla vin.

Andelen reservvin som används uppgår till 25-40% beroende på årgång och reservvinerna är upp till nio år gamla.

Dosage på tio gram per liter, okänt degorgeringsdatum.

Bedömning

Doften är medelstor av ostron, nässlor och rabarber.

Smaken är fruktig av rabarber, smultron. Oförlöst, hög syra och en viss oangenäm vitpepparbitterhet.

I allmänhet en tråkig roséchampagne som faller platt.

Karaktär

Betyg

78 (78) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Finns på Systembolaget (augusti 2017) för ohemula 494:-.

 

Namn: NV Veuve Clicquot Rosé

Druvor: 58% pinot noir, 27% chardonnay, 15% pinot meunier.

Dosage: 10 g/l.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 78 (78)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *