Prenumerera

NV Françoise Bedel Origin’elle

Av den 11 december, 2017 i 350-500 kr, 83 p, Crouttes-sur-Marne | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Origin’elle är Françoise Bedels instegschampagne men levererar ändå en fin komplexitet under den sylvassa syran. Tyvärr aggressivt prissatt av den svenska importören så försök att handla på plats eller välj en utländsk e-handlare.

Bedel har 20 till 40 år gamla vinrankor av mestadels av pinot meunier i Crouttes-sur-Marne, allra längst västerut i Champagne. Chardonnay vinifieras till viss del på ekfat för att tillåta begränsad oxidering. Terroir är nummer ett, i kombination med diverse magiska metoder och ockulta preparat som man kan ta del av på deras hemsida.

Vad jag förstår så erbjuds tre standardcuvéer som till huvuddel består av druvor från samma årgång och som vinifieras på lite olika sätt. Dessutom erbjuds en årgångschampagne samt en ekad årgångslös prestige (med druvor från en årgång), Comme Autrefois.

Som brukligt hos terroirodlare, låg dosage. Man är också anhängare till den vetenskapsfientliga idén som kallas för biodynamisk odling. Omdragningar görs enligt Harry Potters Maria Thuns månkalender.

Bedel producerar 60 000 flaskor per år.

Karta

Vinifiering

Denna årgångslösa champagne är baserad på skörden från 2011 och druvsammansättningen är 75% pinot meunier, 15% chardonnay och 10% pinot noir. Tre år på jästfällningen.

Degorgerad i april 2015 med dosage på fem gram per liter. Observera att denna cuvée vinifieras på olika sätt beroende på basårgång. Nuvarande version har fått hela sex år på jästfällningen och består till 95% av pinot meunier.

Bedömning

Doften är initialt stickig av kraftig kolsyra. Primärarom är grape och sekundäraromer mandarinskal och vanilj.

Smaken domineras av vass syra. Viss fruktighet i form av stjärnfrukt och Tropicanas grapefruktsjuice. Ostronskal och lite beska i eftersmaken.

Jag är medveten att det är många som inte gillar den här stilen men jag är svag för den. Det är en riktig jag-tar-inga-fångar-champagne full med integritet.

Karaktär

Betyg

82 (83) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (december, 2017) finns fyra av producentens viner på beställningssortimentet hos Systembolaget. Denna kostar 379:- vilket innebär ett mycket stort påslag från importören TM Kvalitetsviner AB. Om du köper den från e-handlare kostar den under 300 kronor inklusive lokal moms.

 

Namn: NV Françoise Bedel Origin’elle

Druvor: 75% pinot meunier, 15% chardonnay, 10% pinot noir.

Dosage: 5 g/l

Degorgerad: April, 2015.

Betyg: 82 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *