Prenumerera

NV Krug Grande Cuvée 164 ème édition

Av den 28 november, 2017 i 93 p, NV, Över 1000 kr, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Krugs Grand Cuvée är fantastisk på många sätt men just denna utgåva störs av för mycket syra just nu. Köp och lägg undan.

Krug är ingalunda det äldsta eller mest traditionsrika champagnehuset, däremot är Krug det av alla hus som är mest laddat med prestige. Inte så konstigt när instegsvinet börjar på 1500:-.

Firman grundades i Reims i mitten av 1800-talet av Johann-Joseph Krug, en tysk vinmakare som lärt sig yrket hos Jacquesson. Filosofin har varit den samma sedan starten med jäsning på ekfat, i allmänhet ingen malolaktisk jäsning, lagring minst sex år på jästfällningen innan degorgering och dosage under 6,5 gram per liter. Av intresse är också att huset använder pinot meuiner i en större omfattning än andra producenter med sikte på premiummarknaden.

Krug äger 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail men löser den största delen (70%) av druvbehovet genom kontrakt med odlare.

Portföljen ser i dag ut som följer:

Produktionen ligger på 650 000 flaskor per år och chefsvinmakare är Eric Lebel.

Karta

Vinifiering

Vinfieringsinformation om din Krug är mycket enkelt att få tag i. Mata bara in din flaskas unika Krug ID i deras app eller på Krugs hemsida.

Denna flaska är den 164:e utgåvan av Grande Cuvée och föregångaren Private Cuvée. Krug skriver numera ut utgåvan tydligt på etiketten, vilket fler producenter borde göra. Som alla Grand Cuvées blandas den på ett stort antal reservviner, i detta fall 127 stycken från elva olika år. Basårgången för 164:an är den starka årgången 2008 och motsvarar 62% av volymen. Framträdande reservviner i denna cuvée är:

Äldsta reservvinet är från 1990.

Druvsammansättningen är 48% pinot noir, 35% chardonnay och 17% pinot meunier.

Flaskan degorgerades våren 2016 med dosage på sex gram per liter.

Bedömning

Doften är generös av gula äpplen, nougat och apelsinskal.

Smaken domineras av en mycket hög syra, även efter en timme i glaset. Några smaker försöker slå igenom syran, främst rostade hasselnötter, nougat och brödighet. Krugs patenterade smaklager framträder men det är svårt med syran.

Det här kommer alldeles säkert att vara en fantastiskt champagne om tio år men i dag är syran allt för hög. Köp och lägg undan.

Karaktär

Betyg

90 (93) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Finns på Systembolaget för 1 529:-, ett relativt konkurrenskraftigt pris även om de ofta går att få tag på i taxfreebutiker. Var noga med utgåvan när du handlar.

 

Namn: NV Krug Grande Cuvée 164 ème édition

Druvor: 48% pinot noir, 35% chardonnay, 17% pinot meunier.

Dosage: 6 g/l.

Degorgerad: Våren 2016.

Betyg: 90 (93)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *