Prenumerera

NV ”R” de Ruinart

Av den 21 februari, 2017 i 350-500 kr, 85 p, NV, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Ruinarts standardchampagne tillhör de dyrare men har också en komplexitet som många andra saknar. Den behöver dock tre-fyra på på rygg innan konsumtion för att bli av med kartigheten.

Ruinart är den äldsta champagneproducenten i Champagne och grundades 1729, vilket naturligtvis ej går att undgå i marknadsföringskommunikation, etikettdesign och så vidare. Egna odlingar täcker ungefär 20% av behovet för den årliga produktionen av drygt två miljoner flaskor. Husstilen är mineralrik och ibland rostad där NV:n och årgångschampagnerna numera görs på ungefär 50/50 pinot/chardonnay. Prestigevinet Dom Ruinart görs dock alltid som en blanc de blancs.

Vinmakare är Fred Panaïotis och man håller till i Reims.

Lokation

Vinifiering

”R” de Ruinart är husets standardchampagne som görs på en basårgång och 25% reservviner från två efter varandra följande årgångar. Druvsammansättningen är 49% pinot noir, 40% chardonnay och 11% pinot meunier.

Jäsning på ståltank och full malolaktisk jäsning.

Dosage på nio gram per liter, oklart degorgeringsdatum.

Bedömning

Doften är medelstor av gula äpplen, brödjäst, krusbär och apelsinmarmelad.

Smaken har en fruktig inledning och mineralrik avslutning. Primärsmaker är kartiga gula äpplen och honung. En viss örtighet efter en stund samt känslan av att tugga på cederträ. Hög syra i avslutningen.

Sammanfattningsvis en välgjord champagne som behöver mer tid på rygg för att skava bort kartigheten. Finns dock bättre val i denna prisklass.

Karaktär

Betyg

82 (85) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Finns att köpa på Systembolaget (februari 2017) för 450:- vilket är lite i högsta laget. Brukar dock finnas billigare på flygplatser, så håll ögonen öppna.

 

Namn: NV ”R” de Ruinart

Druvor: 49% pinot noir, 40% chardonnay, 11% pinot meunier.

Dosage: 9 g/liter.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 82 (85)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *