Prenumerera

NV Taittinger Les Folies de la Marquetterie

Av den 28 november, 2017 i 500-1000 kr, 83 p, NV, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Taittinger Les Folies de la Marquetterie är intressant på många sätt med en spännande historia från första världskriget och vinifiering helt unik för producenten. Men den är inte särskilt intressant där det är viktigast – smaken.

Taittinger är en av de stora producenterna i champagne och är kanske mest kända för sin prestigechampagne Comtes de Champagne. I sin marknadsföring basuneras det ut att man grundades så tidigt som 1734 men det var i själva verket Forest-Fourneaux som grundades då. Taittinger var en familj vinhandlare som 1932 köpte vingårdar och slottet som bär denna champagnes namn, La Marquetterie. Säljare var just Forest-Fourneaux. Lite som att DJI skulle hävda att det var deras utrustning som användes vid den första fotograferingen på månen.

Producenten är den näst största landägaren i champagne, endast slagen av Möet & Chandon. Totalt äger man 288 hektar i 34 byar vilket räcker till nästan hälften av den årliga produktionen på sex miljoner flaskor.

Husstilen är lätt med malolaktisk jäsning, ståltank och relativ hög dosage. Chefsvinmakare är Loïc Dupont och sätet finns i Reims.

Karta

Vinifiering

Detta är Taittingers enda champagne som jäses på ekfat, med undantag av Comtes de Champagne. Det är också producentens enda vingårdschampagne då druvorna hämtas från slottet med samma namn. Druvfördelningen är exakt samma som arealfördelingen i vingården, 55% pinot noir och 45% chardonnay.

Okänt degorgeringsdatum men ligger minst fem år på jästfällningen. Dosage på nio gram per liter.

Bedömning

Doften är medelintensiv av rostade nötter, gula äpplen och äppelskal.

Smaken är smörig med påtaglig fatkaraktär. En hel del gula äpplen, persikor och rostat bröd. Medelhög syra.

Det här är en välstrukturerad matchampagne som saknar de högsta smaktopparna. Välgjort men också lite tråkigt. Hade önskat att de kunde ta ut svängarna lite.

Karaktär

Betyg

82 (83) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Finns på Systembolaget (november, 2017) för 539:-, samt hos en mängd näthandlare för runt 500:-.

 

Namn: NV Taittinger Les Folies de la Marquetterie

Druvor: 55% pinot noir, 45% chardonnay.

Dosage: 9 g/l.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 82 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *