Prenumerera

1988 Desbordes-Amiaud

Av den 27 november, 2017 i 1988, 500-1000 kr, 83 p, Écueil, Millésime, Sendegorgerad | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

I dag provar vi en sendegorgerad champagne med imponerande 29 år på jästfällningen. Doften är mycket fin men smaken imponerar inte på samma sätt. Kontrollera degorgeringsdatumet noga.

Desbordes-Amiaud är en mindre producent i premier cru-byn Écueil, sydväst om Reims. Écueil är pinot-land med cirka 75% av arealen odlad med pinot noir. Mest omskrivna producenten från Écueil är sannolikt Savart, åtminstone i nördkretsar.

Denna producent, som är en ny bekantskap för mig, har en årlig produktion på 60 000 flaskor och drivs av Elodie Desbordes. Man äger nio hektar runt Écuiel och det är ungefär det som går att få reda på, man saknar hemsida.

Karta

Vinifiering

Denna champagne är en blanc de noirs på 100% pinot noir. 1988:an har släppts med flera olika degorgeringsdatum och just denna är degorgerad i juli 2017.

I övrigt finns ingen information att tillgå om vinifieringen.

Bedömning

Doften avslöjar tydligt att det här är en sendegorgerad champagne med tydliga aromer av honung och champinjoner.

Smaken är inte alls så intensiv som doften vittnar om, något jag märkt hos en andra mindre kända producenters sendegorgerade champagner som pumpas ut på Systembolaget av svenska importörer. Hittar en del honung, apelsin, citroner, stjärnfrukt och champinjoner. Låg syra.

Efter 45 minuter är intensiteten något bättre. Som andra redan konstaterat är det direkt oseriöst att släppa sendegorgerade champagner till försäljning endast några veckor efter degorgering och utan att ange degorgeringsdatum på flaskan. Skärpning Spruce Up.

Karaktär

Betyg

82 (83) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Finns i Systembolagets beställningssortiment (november, 2017) för 645:-.

Min erfarenhet är att den här typen av släpp nästan alltid skrivs upp av vinskribenter då det är en tacksam vinkel att skriva om mindre producenter och det begränsade utbudet av äldre champagner som finns på Systembolaget. Låt dig inte luras, det är kvalitén som är det viktiga, inte sammanhanget.

 

Namn: 1988 Desbordes-Amiaud

Druvor: 100% pinot noir.

Dosage: Okänt.

Degorgerad: Juli 2017.

Betyg: 82 (83)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *