Prenumerera

2002 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage

Av den 30 januari, 2016 i 2002, 350-500 kr, 79 p, Chenay, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Det här är en champagne som hyllats av en handful svenska vinskribenter från 2008 och framåt men jag är inte odelat positiv. Läs mer nedan.

Comte Audion de Dampierre är ett hus som funnits sedan 1980-talet och har inga egna odlingar, druvorna köps istället från olika premier och grand cru-byar. Om man skulle teckna en nidbild så är det här mest ett hobbyprojekt av en greve mellan sportbilsturerna och hemma-hos-reportage i slottet.

Karta

Vinifiering

Årgångsblenden från 2002 består av 65% pinot noir och 35% chardonnay, med druvor hämtade från grand cru-byarna Avize och Bouzy. Vinet lagras på jästfällningen minst fyra år och degorgeras sedan med en okänd dosage. Min gissning är någonstans mellan 8-10 g/l.

Husstil och detaljerad information om vinifiering är svårt att få tag på, mer än att det är kooperativet i Avize som ansvarar för vinifieringen. Baserat på lanseringsdatum gissar jag att degorgeringen gjordes under hösten 2007.

Bedömning

Det här är en vegetabilisk champagne med en svåråtkomlig komplexitet som tyvärr försvinner snabbt. Man får verkligen leta med ljus och lykta efter kvaliteterna, men de finns där om du koncentrerar dig och väntar.

Doften är initialt diskret och jag hittar gula äpplen, sparris och vita vinbär. Efter en timme i glaset går det att hitta tobak och en svag, organisk doft av urin utan fränheten.

Direkt efter servering är smaken anonym och instängd med fokus på primörer. Efter ett tag öppnar den upp och blir elegant med subtila smaker av hav, bröstkarameller och animalier. En mycket märklig kombination i kombination med att vinet nästan helt saknar kropp. Du känner fina smaker på sidorna av gommen men nästan inget på tungan, som en tom cirkel.

Om det inte varit för bristen på mineraler skulle denna medelkraftiga, eleganta champagne vara perfekt till ostron, men nu lutar det mer åt aptitretare som sparris eller pilgrimsmusslor.

Ett svårt vin att bedöma – komplext men utan kraft och längd. Medelstor syra trots att det är en 2002:a, min bedömning är att utvecklingen vid lagring utan jästfällning är begränsad.

Betyg

79 (80) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Flaskan inköpt på Systembolaget för 399:- (prissänkt sedan lanseringen 2008).

I dagsläget (januari, 2016) finns även en 1998 och deras standardchampagne att beställa på Systembolaget.

 

Dampierre

Namn: 2002 Comte Audoin de Dampierre Grande Vintage

Druvor: 65% pinot noir och 35% chardonnay från Bouzy och Avize.

Dosage: Osäkert.

Degorgerad: Osäkert.

Betyg: 79 (80)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *